Monumentální obraz vraždy Václava visí v ostravském Gongu

Ostrava - Unikátní osmimetrový obraz Zavraždění svatého Václava je od dnešního dne k vidění v Ostravě. Monumentální dílo prošlo pohnutým osudem, téměř 170 let leželo zapomenuté na půdách paláců či zámků. Církvi, která ho v první polovině 19. století nechala vytvořit, se totiž obraz proslulého malíře Antona Pettera nelíbil. Veřejná sbírka by měla přinést peníze na dokončení restauračních prací.

Multifunkční aula Gong je jedním z mála prostor v Moravskoslezském kraji, kde lze dílo o rozměrech 8,5krát 5 metrů vystavit. Lidé si jej mohou v pracovní dny prohlédnout zdarma. Monumentální výjev zavraždění svatého Václava sklidil ještě před svým dokončením v roce 1844 kritiku na výstavě ve Vídni. Nelíbil se ani církevním hodnostářům, skončil tak na půdách arcibiskupských paláců v Olomouci a Kroměříži. Podle ředitele olomouckého muzea Pavla Zatloukala se třeba olomouckému arcibiskupovi zdálo, že postava bratrovraha Boleslava je příliš dominantní, že by měl být zdůrazněný spíše svatý Václav.

Téměř dvě staletí byl obraz srolován jako koberec. Teprve vloni začalo restaurování poškozených částí. První záchrannou fázi prací platil majitel strojírenských Vítkovic Jan Světlík. Další etapu prací na restaurování obrazu by měla pokrýt veřejná sbírka. 600 tisíc korun chtějí organizátoři sehnat do roka. Poté se obraz zřejmě natrvalo přestěhuje do kostela svatého Václava v Opavě.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)