Mateřská škola v Dřítni vyrostla rekordně rychle

České Budějovice – V Dřítni na Českobudějovicku otevřeli mateřskou školu, která vznikla za rekordně krátkou dobu. Letos v březnu schválilo záměr zastupitelstvo a dnes už se do ní stěhovaly děti. Včetně výběru dodavatele, získání peněz a stavebního povolení tak stavba trvala přesně půl roku.

Mateřská škola pro 84 dětí je postavena z 33 samostatných modulů, které se vyrábí na míru, a tak je možné ji kdykoli podle potřeby ještě rozšířit nebo upravit. „Budovu vyrobíme v našem výrobním závodě, proto samotná stavba na místě už trvá jen krátkou dobu,“ vysvětluje ředitel stavební společnosti Igor Zahradníček.

Postavit novou mateřskou školu byla nutnost, starou budovu totiž obec potřebuje pro rozšíření nedostačující kapacity základní školy. Tu v současné době navštěvuje 210 dětí a víc už jich škola nepojme.

Počet obyvatel v Dřítni však neustále roste, hlavně díky šest kilometrů vzdálené Jaderné elektrárně Temelín. Třetinu nákladů na školku v Dřítni proto hradili energetici: „Je to jedna z takových střediskových obcí v okolí, kde bydlí naši zaměstnanci. Počítám, že se tady v nejbližší době další zaměstnanci usídlí, tak jak plánujeme další rozvoj,“ uvedl ředitel elektrárny v Temelíně Miloš Štěpanovský. Územní plán obce počítá v nejbližší době s další čtyřicítkou rodinných či bytových domů.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)