Na jeden startovací byt vychází 16 zájemců. Hradecká radnice bude muset losovat

O necelou padesátku startovacích bytů v Hradci Králové projevilo zájem přes 800 lidí, radnice tak bude muset nové nájemce 16. prosince vylosovat. Jde o byty 1+kk nebo 2+kk se zvýhodněním nájemným a jsou speciálně určené pro mladé lidi do 32 let.

„Zájem mladých lidí o malometrážní byty je obrovský, přestože jsou podmínky poměrně přísné a byt musejí nejpozději do tří let opustit. Poptávka po startovacím bydlení v Hradci Králové dokazuje, že lidé tu bydlet chtějí, mají zájem tu založit rodinu a budovat svou pracovní kariéru,“ pochvaluje si náměstkyně hradeckého primátora Romana Lišková.

Radnice byty nabídla na začátku listopadu, o 13 menších bytů projevilo zájem 118 žadatelů, dalších 36 bytů o výměře 2+kk pak láká 697 lidí. Byty se nacházejí v ulicích Ve Stromovce a Svatojánská. Zvýhodněné nájemné činí 45,30 korun za metr čtvereční měsíčně.

Zájemce musí být mladší 32 let, nesmí vlastnit na území města nemovitost a nesmí být dlužníkem města ani některé z jeho společností. Lidé by se do nových bytů měli nastěhovat příští rok v lednu.

Královéhradecká radnice pro program startovacího bydlení postupně pořídila 172 bytů. V roce 2012 rozhodla, že část těchto bytů obsadí senioři. O losování uvolněných bytů je každoročně velký zájem, například loni v lednu se o 31 volných bytů ucházelo 480 zájemců.