Primátor Frýdku-Místku: Pochybení při prodeji pozemků nenastalo

Frýdek-Místek řešil chyby při prodeji pozemků

Pondělní zasedání zastupitelstva Frýdku-Místku se věnovalo prodeji pozemků v Horní ulici. „A bylo bouřlivé,“ jak podotkl redaktor České televize Petr Mecner, který ho sledoval. Primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého (ČSSD) a sedm dalších tehdejších radních policie obvinila z nevýhodného prodeje pozemků v této lokalitě, což primátor popírá.

Podle Pobuckého se totiž pozemky v Horní ulici prodávaly podobně jako další pozemky či byty ve městě za tabulkovou cenu, která byla nižší než cena tržní.

Městu však podle policie prodejem pozemků za údajně podhodnocenou částku vznikla škoda deset milionů korun. Primátor ale prohlásil, že za nižší ceny se ve městě nemovitosti prodávaly dlouhodobě, protože se radnice snažila udržet ve městě obyvatele. 

Na začátku volebního období se stanovil ceník a podle toho se prodávalo.
Michal Pobucký
primátor Frýdku-Místku

Podle primátora na něj trestní oznámení podal Radim Vrbata (ANO), který byl po volbách primátorem a jehož hnutí s ČSSD několik měsíců na radnici spolupracovalo. Vrbata potvrdil, že podnět podal policii po rozpadu koalice. Podle něj se ale s případem seznamoval už v době, kdy působil ve vedení města. „Nepodal jsem to hned, protože připravit oznámení, aby mělo hlavu a patu, to si musíte prostudovat hodně věcí zpětně,“ uvedl Vrbata.

Vrbata: Vysvětlení je nedostačující

Aktuální vysvětlení postupu města považuje za nedostačující. Připomněl, že město v lokalitě investovalo zhruba 30 milionů korun do inženýrských sítí. Podle něj Frýdek-Místek na prodeji prodělal deset milionů, a následně pak ještě do lokality investoval dalších 30 milionů, což nepovažuje za dobré hospodaření s majetkem.

„Město buduje inženýrské sítě všude po svém území. V jednotlivých místních částech budujeme kanalizace, dělá se tady plynofikace nebo vodovodní řady. To je právě ta priorita města, město by mělo vytvářet inženýrské sítě. Kdo je postaví?“ reagoval na vyjádření Vrbaty Pobucký. Dodal, že město tak investuje i v jiných lokalitách. „Dali jsme takto čtvrt miliardy korun do sídliště Slezská a dneska tam město vlastní jeden jediný barák, ostatní jsou soukromníci. My jsme tou investicí zhodnotili všem ceny nemovitostí,“ dodal.

Pobucký stejně jako někdejší primátorka Eva Richtrová (zvolena za ČSSD), která je rovněž mezi obviněnými, se v pondělí pozastavovali nad tím, že policie obvinila pouze osm někdejších radních. Pro prodej pozemků se přitom podle jejich slov tehdy vyslovilo 34 zastupitelů.

Další vyšetřování v řadě

Jedná se už o třetí případ, kdy se policie zajímá o činnost vedení frýdecko-místeckého magistrátu. První obžaloba se týkala zahlazování dopravních přestupků městskou policií a manipulace s veřejnými zakázkami. Pobuckého, který byl jedním z podezřelých ze zahlazování přestupků, ale soud obžaloby zprostil. Dalším obžalovaným udělil podmíněné tresty v rozmezí od šesti měsíců do tří let.

Další kauzou se okresní soud ještě zabývá. Jedná se o případ údajně předražených zakázek na čištění příkopů. Obžalováno je 14 bývalých i současných radních a jeden vedoucí úředník. Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku jim hrozí až deset let vězení. Podle obžaloby způsobili v roce 2010 městu škodu vyšší než 6,2 milionu korun.