Brněnští policisté hledají zloděje aut, uprchl jim na benzince

Brno - Brněnští policisté hledají zloděje aut z Prostějovska, který se svými společníky krade především vozy Škoda Octavia třetí generace. Chorvat Vlado Rožić byl v minulosti už trestaný, má zbraň a může být nebezpečný, řekl dnes novinářům policejní mluvčí Pavel Šváb. Policie zatím ví o 11 autech, které skupina kolem Rožiće ukradla. Podle předpokladů vyšetřovatelů je Chorvat stále na území ČR, i když má vazby i v jiných zemích a mohl uprchnout tam.

Podle policie byl Vlado Rožić hlavou prostějovského podsvětí. Podezírají ho z vydírání, vybírání výpalného a vyhrožování. Jeho hlavní aktivity se ale soustředily na krádeže aut. Důkazy proti němu sbírali kriminalisté půl roku, ale při zatýkání na čerpací stanici v Prostějově se mu podařilo ujet, protože zasahující policisty nechtěně zablokovali ostatní řidiči.

„Při rozkrývání gangu zlodějů aut jsme zjistili, že na místech krádeží bylo přítomno vozidlo Volkswagen Touareg, které řídil právě Vlado Rožić,“ řekl jeden z policejních vyšetřovatelů, který si nepřál být jmenován. Vozidlo se policistům podařilo zajistit společně s několika dalšími ukradenými auty, která zloděj skrýval v různých garážích na jihu Moravy i v okolí Prostějova a Olomouce. Kromě octavií šlo například o BMW a vozy značky Volkswagen. Podle policistů je Rožić zřejmě hlavní postavou gangu zlodějů aut.

Rožić žije v Česku už 15 let a policie měla podezření, že celou dobu se živil trestnou činností, důkazy ale získala až teď. Rožić se totiž dosud choval velmi opatrně, používal zařízení na blokování GPS signálu i mobilní komunikace a s žádným z kompliců nespolupracoval dlouhodobě. „Potřebujeme pomoc při pátrání po tomto člověku. Víme, že se pohyboval v prostějovském podsvětí,“ podotkl vyšetřovatel. Čtyřicetiletý Vlado Rožić má krátké plavé vlasy a měří 180 až 185 centimetrů.

Policisté také zajistili množství důkazů, například speciální tyče na otvírání zámků, které zloděj a jeho pomocníci používali. Podle policistů existuje podezření, že má Rožić zbraň a může být nebezpečný. V následujících dnech chtějí zahájit trestní stíhání proti uprchlému.