Vrátí se na část magistrály sedmdesátka? Rozhodne měření hluku

Praha – Hlavní město uvažuje o tom, že by v ulici 5. května na pražské magistrále znovu povolila rychlost 70 km v hodině. Praha musela v tomto úseku snížit rychlost na 50 km/hod kvůli stížnostem lidí z okolních domů na hluk. Dnes už byla dočasně rychlost zvýšena a pracovníci technické správy komunikací měřili, o kolik se zvuková hladina zvedne. Výsledky měření by měly být příští týden.

Pracovníci TSK měřili hluk v místech, kde byl v posledních dvou letech vyměněn povrch vozovky a byl položen asfalt, který má hluk tlumit. Nejprve se dvě hodiny měřil hluk při padesátce, pak zhruba stejně dlouhou dobu při sedmdesátce. „Smyslem bylo zjistit, jaké by mělo případné zvýšení rychlosti na 70 kilometrů v hodině vliv na hlučnost,“ uvedl mluvčí TSK Tomáš Mrázek.   

Na magistrále už dříve sedmdesátka platila, místní lidé si ale stěžovali na hluk z dopravy a Prahu kvůli tomu zažalovali. Soud pak Praze nařídil, aby hluk snížila, město tedy od ledna 2010 omezilo maximální rychlost na 50 kilometrů v hodině. S omezením ovšem pro změnu nesouhlasí mnozí řidiči.