Plzeňané v zajetí obchodů – přijdou o další parkoviště

Plzeň – Na Severním Předměstí by měl vyrůst další nákupní dům. Místním je ale trnem v oku. Přijdou totiž kvůli němu o desítky parkovacích míst. Už teď je přitom parkování na předměstí problematické. Odpůrci projektu tvrdí, že radnice obyvatele podvedla. Porušila patnáct let starou dohodu, která lidem zaručovala bezplatné parkování.

K čemu další obchody? Je jich tu dost, říkají místní. Zato o parkovací místa je nouze. Právě proto místní děsí, že by se z parkovacích míst, která nyní slouží všem, mělo stát vyhrazené parkoviště pouze pro klienty nového obchodního domu. „Ono už teď není kde parkovat, tak já nevím, kde to bude potom, kam si to lidi budou dávat,“ říká jeden z obyvatel předměstí.

Radnice jim pomoci nemůže. „Jako starosta a jako zastupitel s tím nemůžu nic dělat,“ popsal starosta příslušného městského obvodu Miroslav Brabec (ČSSD). Karty jsou totiž už rozdány. Pozemky patří obchodnímu řetězci, a radnice tak nad nimi nemá žádnou kontrolu.

Lidé přesto chystají petice a chtějí donutit investora, aby svůj záměr změnil. Pokud k tomu nedojde, bude Plzeň jedničkou v počtu obchoďáků a zaparkovat v blízkosti bytů bude téměř nemožné.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)