Nová Hýlačka bude hořet, a neshoří. U některých ale pohořela

Tábor - Původní dřevěnou rozhlednu Hýlačka u Tábora nahradí betonová. Historický tvar stavby ale autoři vítězného návrhu zohlednili - a také její nešťastný konec. Dvaadevadesát let stará rozhledna shořela letos na Nový rok.

Po pořáru z rozhledny zbyly jen vstupní schody a základová deska. Nová Hýlačka podle architekta Jaromíra Kročáka, jenž byl členem poroty vybírající vítězný návrh v architektonické soutěži, moderními prostředky navozuje původní tvar.

Na návrhu architekta Ladislava Mládka působí Hýklačka jako betonový monolit. Nevzhledný holý povrch mít ale nebude. Speciální beton plný skleněných kuliček rozhlednu rozzáří. Díky odrazu světla bude hořet, a přitom neshoří, popisují autoři.

„Je třeba si to trochu víc nastudovat, jak je to domyšleno i funkčně,“ domnívá se starosta Tábora Jiří Fišer. Nová podoba se mu ale líbí. Ne všichni jsou ovšem nadšeni. Ze zápisů v knize na výstavě návrhů obnovy rozhledny vyplývá, že lidé jsou většinou zklamáni. Před betonovou stavbou by dali přednost dřevěné.

Vybrat novou podobu rozhledny z více než čtyřiceti návrhů, které jsou vystaveny do 29. září v táborské Galerii 140, nebylo pro porotu jednoduché. I proto, že rozhledna nad Táborem stála od roku 1920. Sedmnáct let před tím, než shořela, ji ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou.

I z nové může být za sto let ceněná památka. Zatím ale na její výstavbu chybí dostatek peněz. „Chybí nám hodně, zhruba tři čtvrtiny,“ upozornil předseda Klubu českých turistů Tábor Radek Přílepek. Potřebná částka se pohybuje kolem dvanácti milionů korun, klub vyhlásil v lednu na financování výstavby veřejnou sbírku. Zatím se vybralo půl milionu korun.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)