Ostravské Dny NATO nabídly legendární letoun i přední britské akrobaty

Mošnov (Novojičínsko) - Na mošnovském letišti u Ostravy se koná jedna z nejsledovanějších událostí v ČR - Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády České republiky. Letos se jich účastní celkem 19 zemí. Největším tahákem je symbol studené války - strategický bombardér B-52 - nebo sestava akrobatické skupiny Britského královského letectva Red Arrows. Pozornost si získala i v ČR dosud neviděná operace - tankování letounu Gripen přímo za letu s pomocí francouzského tankeru KC-135. Na akci dorazily desetitisíce lidí, komplikace v dopravě v okolí letiště ale nebyly takové jako v dřívějších letech.

Návštěvníky nejvíce lákají letadla a letové ukázky, jichž budou letos denně přes čtyři hodiny. Piloti nad letištěm simulovali, jak vypadá doplňování paliva do nadzvukového letounu JAS-39 Gripen za letu z francouzského létajícího tankeru KC-135. Tanker startoval z Mošnova, gripen letěl až z Čáslavi. Letadla se nemohla úplně spojit, protože to zakazují bezpečnostní předpisy, kvůli lepší viditelnosti pro diváky totiž neletěla dost vysoko. Průlet letadel nad mošnovským letištěm trval několik desítek vteřin.

Zřejmě nejočekávanější stroj letošního ročníku, legendární americký bombardér B-52, viděli diváci ve vzduchu po 13 letech, a to dokonce déle, než bylo plánováno. Mohutnému stroji se totiž dvakrát nepodařilo bezpečně dosednout, a tak pilot pro jistotu opakovaně obkroužil letiště a napotřetí úspěšně přistál. Divákům se B-52 představil ve dvou kusech, jeden ve vzduchu, druhý pro statickou ukázku. Bombardéry B-52 jsou v České republice už od úterý.

Dny NATO v Ostravě
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/Lidové noviny

Divácky atraktivní vystoupení předvedla i proslulá britská akrobatická skupina Red Arrows nebo vzdušný souboj dvou slovenských stíhaček MIG 29. Poprvé také uvidí návštěvníci Dnů NATO prezentaci Hradní stráže a její motocyklové jednotky. Předvedou se i protiteroristické jednotky nebo celníci.

Jedna z hlavních rolí ale i na letošním ročníku patří české armádě. „Určitě tady bude nově zaváděná technika, která ještě třeba vloni nebyla, ať už to budou nové typy pandurů, Iveco i Dingo,“ slibuje zástupce velitele 7. mechanizované brigády Pavel Lipka.

Dvoudenní přehlídka vojenské a letecké techniky, bezpečnostních a záchranářských složek je podle organizátorů nejnavštěvovanější vícedenní akcí v zemi. Vstup na přehlídku je zdarma. Loňský 11. ročník navštívilo 225 tisíc diváků.

Dnů NATO se letos účastní 19 zemí. Organizátoři na svých internetových stránkách www.natodays.cz informovali, že na poslední chvíli svou účast odřeklo řecké letectvo s letounem Mirage 2000-5. „Je to pro nás smutná zpráva, která nás zaskočila a zklamala. Nicméně věříme, že i bez účasti řeckého letectva bude letošní rok více než zajímavý a že si naši návštěvníci jeho rekordně našlapaný program užijí,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které Dny NATO organizuje.

Návštěvníci si mohou v Mošnově prohlédnout desítky letadel i další bojovou nebo záchranářskou techniku. Na každý den jsou připraveny více než čtyři hodiny letových ukázek. Diváci sledují i řadu akčních pozemních ukázek, jako zásah policie proti fotbalovým chuligánům, bojové akce nebo zásah protiteroristické jednotky.