Soud posvětil změnu územního plánu Moravan u Brna

Brno – Návrh na zrušení změny územního plánu Moravan u Brna, kterou vedení obce povolilo soukromému investorovi výstavbu bytů, odmítl soud. Lidé ze sousedství, kteří návrh podali, argumentovali strachem z toho, že tam firma nastěhuje brněnské neplatiče, a kvalita jejich bydlení tak prudce klesne.

Část nespokojených obyvatel Moravan u Brna se bojí, že změna územního plánu umožní vytvoření sociálních bytů a nastěhování sociálně slabých rodin z Brna. „Všeobecně se ví, že některé části Brna jsou zajímavé a bydlí tam lidé, pro které se hledá nějaké náhradní ubytování,“ tvrdí Eduard Eliáš z Moravan.

Argument o rozdělení obce na dva nesourodé kusy použil u soudu také právník Moravanských. Podle navrhovatelů kvůli změně územního plánu vzroste počet lidí zhruba o devět set, tedy o třetinu. Obec na to není připravená – nemá dostatek míst ve školkách a ve škole, navíc dojde k nárůstu dopravy a hluku.

Obec: Změna územního plánu neznamená automaticky vznik projektu

Právník obce Radek Ondruš argumentoval tím, že schválená změna územního plánu ještě neznamená, že developerský projekt skutečně vznikne. „Všechny požadavky navrhovatelů se řeší v rámci územního a stavebního řízení, neměly by být součástí dnešní žaloby,“ řekl právník. Podle něj navíc lidé bojují proti principu, díky němuž si sami mohli v Moravanech domy postavit.

Zopakoval, že obec považuje obavy za neopodstatněné. „Stěhovat a vytvářet jakési ghetto pro obyvatelstvo, jehož základním znakem je, že neplatí nebo má dluhy na nájemném, se vzpírá jakékoliv logice,“ vysvětloval Ondruš. Podle něj se navíc v projektové dokumentaci počítá s velkým parkovištěm. „A sociálně slabí přece auta moc nevlastní,“ tvrdil. Projekt developera počítá v bytovém komplexu také s malometrážními startovacími byty.

Aktivita několika místních, kteří v obci vyvolávají strach, už se setkala s protiútokem. Vedení Moravan podalo podnět k policii kvůli šíření poplašené zprávy nebo trestným činům souvisejícím s rasovou nesnášenlivostí.