Přerovský exprimátor je definitivně nevinný. Pomohla mu novela zákona o veřejných zakázkách

Olomoucký krajský soud v úterý definitivně zprostil obžaloby bývalého přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pět kolegů. Případ se týkal stavebních zakázek ve městě a soudy se jím zabývaly dva roky, v kauze padly dohromady čtyři rozsudky. Stěžejní roli v rozhodování soudů hrála novela zákona o veřejných zakázkách, která začala platit loni v březnu.

Podle původního zákona nesměl rozsah víceprací překročit 20 procent ceny původní veřejné zakázky. Novela limit zvýšila z 20 na 30 procent. V přerovské kauze byly náklady překročeny zhruba o 22 a 24 procent.

Obžalovaným tak nakonec vleklé projednávání prospělo. Soud je zprostil obžaloby s tím, že se skutek stal, ale že nejde o trestný čin. V potaz vzal i novelu zákona o veřejných zakázkách, která zvýšila limit pro vícepráce, kvůli nimž byli muži souzeni.

Je zřejmé, že v průběhu veřejné zakázky nebylo vše v pořádku. V tomto směru již rozhodovaly také správní orgány, podle kterých k dílčím pochybením došlo. Nicméně správní trestání je založeno na zcela jiných principech než trestání fyzických osob.
Michal Jelínek
olomoucký krajský soudce

Předmětem obžaloby byly zakázky za dvě stě milionů na stavbu domova důchodců a přestavbu zimního stadionu, které získala firma Přerovská stavební. Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Navíc takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma Přerovská stavební, jež zakázku vyhrála.

Podle soudu se obžalovaní v obou případech cíleně vyhnuli výběrovým řízením na takzvané vícepráce za desítky milionů, jež překročily dvacet procent z ceny. Důvodem měly být i osobní nebo obchodní vazby většiny obžalovaných s majiteli společnosti.

K soudu se dostavili jen dva obžalovaní, Pavel Gala (vlevo) a Jiří Raba (vpravo)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Krajský soud v Olomouci se 29. listopadu zabýval kauzou bývalého přerovského primátora Jiřího Lajtocha z ČSSD (není na snímku) a jeho pěti kolegů, kteří byli obžalováni kvůli stavebním zakázkám ve městě. K soudu se dostavili jen dva obžalovaní, Pavel Gala (vlevo) a Jiří Raba (vpravo). Ostatní čtyři obžalovaní se z jednání omluvili.

Soudce: Ve veřejné zakázce nebylo vše v pořádku

Vedle Lajtocha se ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a pletich při veřejné soutěži zodpovídali tři bývalí radní – Jaroslav Čermák z ODS, Václav Zatloukal z ČSSD a bývalý náměstek Josef Kulíšek z ODS – a dva úředníci přerovského magistrátu Pavel Gala a Jiří Raba. Všichni vinu odmítali.

Podle soudce Michala Jelínka skutek popsaný v obžalobě nebyl trestným činem a žalobci se nepodařilo prokázat vinu všech obžalovaných. Krajský soud však naopak nevyhověl odvolání obžalovaných, aby byli zproštěni z příznivějšího důvodu a to, že se skutek vůbec nestal. Podle odvolacího soudu bylo zřejmé, že ve veřejné zakázce nebylo vše v pořádku, uvedl soudce Jelínek.

Kauza se řeší již pět let, k soudu se dostala až po třech letech vyšetřování. Protikorupční policie šestici zástupců radnice navrhla obžalovat čtyřikrát. Žalobkyně Marie Kodytková však trestní stíhání pokaždé zastavila s tím, že trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až v dubnu 2014, po změně státní zástupkyně. Kodytková následně na protest proti odebrání spisu rezignovala na svou funkci. Případ měl také zásadní dopad na politickou kariéru hlavních aktérů. Lajtoch ani jeho kolegové už v politice nefigurují.

Kauzu krajský soud poprvé vrátil okresnímu soudu loni v červnu a poté znovu letos na konci března.

Narodil se roku 1953 v Přerově. Nejprve se vyučil spojovacím mechanikem, během základní vojenské služby začal studovat střední školu elektrotechnickou a později absolvoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. V mládí se angažoval v SSM jako okresní tajemník, roku 1985 vstoupil do KSČ. V letech 1988 až 1998 pracoval na Městském národním výboru v Přerově jako vedoucí finančího odboru. V roce 1995 vstoupil do ČSSD. V letech 2006 až 2014 byl primátorem a v letech 2007 až 2014 také senátorem za Přerov. V roce 2011 ho začala vyšetřovat protikorupční policie a Senát souhlasil s jeho vydáním pro trestní stíhání. To bylo třikrát zastaveno a obžaloba padla až v dubnu 2014. V komunálních volbách téhož roku již nekandidoval. Stále je členem ČSSD.

Jiří Lajtoch
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK