Nové ryby ze šumavských líhní se zabydlují ve Vltavě

Borová Lada (Klatovsko) – Ekologové a pracovníci Národního parku Šumava se snaží tamní krajinu co nejvíce přiblížit původní podobě – a to i za pomoci umělého odchovu. Ze pstruhové líhně v Borových Ladech v těchto dnech putuje do Vltavy na dva tisíce odchovaných ryb. Horní tok řeky tak nově brázdí třeba tisíc vzácných lipanů podhorních. Další zákonem chráněné ryby vypustí do šumavských řek v následujících dnech.

Právě na Borových Ladech se správa parku snaží zachránit populaci tradičních ryb, které ze šumavských vod pomalu mizely. Jedním z nich je například lipan podhorní. Patřil k původním obyvatelům šumavských vod, kterého ale v minulosti začal vytlačovat pstruh. Lipany odchovávají pracovníci líhně zhruba 4 měsíce. Zhruba tisícovku z nich vypustí do Vltavy.

Odchov si může na Borových Ladech prohlédnout i veřejnost. V potůčku, který je součástí líhně, mohou návštěvníci vidět hned několik druhů ryb. Pracovníci se nevěnují jen svým revírům, ale produkují i pro Český rybářský svaz, který hospodaří v oblastech na hranicích Národního parku Šumava v okolí Vltavy a Otavy.

„Cílem rybí líhně je odchovávat původní druhy šumavských ryb tak, aby se řeky NP Šumava dostaly do svého původního stavu,“ shrnul mluvčí parku Pavel Pechoušek. Z celkového počtu odchovaných lipanů se dnes dostala do Vltavy zhruba polovina. Celý chov tohoto druhu čítá dva tisíce ryb a do volné přírody se dostanou v následujících dnech.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)