Radnice chce zrušit dražbu bytů v Písnici nebo posunout termín, ČEZ obě možnosti odmítá

Spor o prodej bytů v Písnici (zdroj: ČT24)

Městská část Praha-Libuš upřednostňuje zrušení dražby více než 700 bytů na sídlišti v Písnici, které chce prodat firma ČEZ. Pokud energetická společnost od záměru neustoupí, chce radnice alespoň odložit termín pro podání nabídek do června 2017, aby se stihla do dražby zapojit. ČEZ však kvůli ostatním účastníkům nechce soutěž rušit ani měnit termín. Na protestu proti prodeji bytů se večer před sídlem vlády sešlo 80 lidí.

„My si myslíme, že tato soutěž není spravedlivá vůči nájemníkům a vyzvali jsme společnost ČEZ, aby zrušila tuto veřejnou soutěž a nabídla byty k prodeji přímo nájemníkům. Pokud se tak nestane, požadujeme, aby společnost ČEZ prodloužila termín pro podání nabídky do soutěže do 27. června 2017,“ řekl starosta městské části Praha-Libuš Jiří Koubek (TOP 09) po mimořádném jednání rady.

ČEZ chce byty v Písnici prodat jako jeden celek v soutěži, kde vyhraje nejvyšší nabídka. To se však současným nájemníkům nelíbí. Počítali s tím, že si byty budou moci jednotlivě odkoupit. Už dříve firma obyvatelům nabídla, že mohou byty prostřednictvím bytových družstev odkoupit.

Nabídka však trvala pouze 14 dní, potom ji společnost stáhla. „ČEZ skutečně měl zájem prodat v roce 2003 tyto byty přímo obyvatelům, pak ale přišla bohužel nevyžádaná nabídka třetího subjektu, která byla o třetinu vyšší. A ČEZ nemohl prodávat byty pod cenou,“ vysvětluje mluvčí firmy Roman Gazdík.

Městská část Praha-Libuš neměla dosud žádné peníze a žádný příslib, aby mohla o této soutěži uvažovat. Pro městskou část možnost vstupu do soutěže začíná teprve až pátkem minulého týdne. Tedy potřebujeme šest sedm měsíců na přípravu tohoto miliardového tendru.
Jiří Koubek
starosta

Termín pro podání nabídek do současné dražby vyprší v pátek 2. prosince. Pokud soutěž nebude zrušena, žádá Libuš společnost ČEZ o prodloužení lhůty pro podání nabídky do 27. června 2017. „To proto, aby zastupitelstvo městské části Praha-Libuš mělo možnost po důkladném zvážení všech okolností, podmínek a příslušných analýz rozhodnout, zda podá nabídku do veřejné soutěže,“ uvedl starosta.

I tuto variantu ale ČEZ odmítl a termín pro podání nabídek prodloužit nechce. „Bereme na vědomí, že Praha-Libuš se v tuto chvíli nehodlá zapojit do běžícího výběrového řízení, které po prodloužení trvá již téměř půl roku. I s ohledem na ostatní účastníky tendru, kteří se po tuto dobu věnují a investují do přípravy nabídek, nevidí ČEZ důvody toto výběrové řízení zrušit či termín podávání nabídek o takto významný čas prodloužit,“ řekl Gazdík.

Půjčka by nás neúměrně zadlužila, říká starosta

K účasti v dražbě vyzval libušskou radnici pražský magistrát, který jí na koupi bytů v odhadní ceně 1,2 miliardy korun schválil poskytnutí bezúročné půjčky. Podle starosty Koubka je ale toto řešení pro radnici nevhodné a byty by se mělo snažit koupit hlavní město; jeho návrh však zastupitelé odmítli.

Půjčka by podle starosty městskou část neúměrně zadlužila. Roční rozpočet Libuše je 40 milionů korun. Libuš proto žádá hlavní město, aby své rozhodnutí změnilo a peníze dalo radnici prostřednictvím takzvané vázané dotace.

Proti prodeji demonstrovalo 80 lidí

Na protest proti plánovanému způsobu prodeje bytů se v podvečer sešlo zhruba 80 lidí před Úřadem vlády. Písničtí se transparenty a hesly obraceli zejména na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby prodej bytů firmou většinově ovládanou státem zastavili. 

Demonstranti, kvůli kterým musela policie před úřadem vlády omezit průjezd aut, nesli transparenty s nápisy Pane premiére, zastavte ČEZ a také Naše plány vždycky zhatí, politici boubelatí. Transparent Stop bakalizaci písnických bytů odkazoval na kritizovanou privatizaci bytů důlní společnosti OKD do rukou firmy, kterou později koupila firma spoluvlastněná miliardářem Zdeňkem Bakalou.

Obyvatelé sídliště Písnice a bytového domu Bělocerkevská, kteří nesouhlasí s prodejem bytů patřících ČEZu, demonstrovali před Úřadem vlády
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Mluvčí iniciativy Moje Písnice Ondřej Václavík protestujícím řekl, že ČEZ sice jedná podle zákona, ale nemorálně. Obyvatelé bytů si podle něj přejí slušné a transparentní zacházení, ale to se neděje. 

Účastníci protestu používali houkačky a frkačky a skandovali hesla Byty nejsou rohlíky, Sobotko vylez, ČEZ nás chce okrást a další směřující k ministru financí, jako třeba Babiše do koše. Ministerstvo financí státní podíl v ČEZ spravuje. Další protest proti prodeji bytů v Písnici je naplánován na středeční podvečer do Letenské ulice před ministerstvo financí. 

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které stojí nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Celková podlahová plocha bytů je přes 54 tisíc metrů čtverečních. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci.