Obří balvan z Hřenska zmizel ze silnice, bude součástí expozice

Hřensko - Obří 16tunový balvan, který téměř tři roky blokoval hlavní silnici u hraničního přechodu z Německa do Hřenska, si na své náklady odvezli zástupci parku České Švýcarsko. Umístí ho do expozice ve svém sídle. Současně už začaly i práce na druhém místě, kde je silnice uzavřená kvůli skále, která hrozí zřícením. 30 milionů korun na sanaci 200tunového skalního bloku sehnalo ministerstvo životního prostředí.

Správa Národního parku České Švýcarsko dnes ze silnice odvezla největší dva kameny, další zmizí ve čtvrtek. Úplně průjezdná by silnice měla být v listopadu. Balvany se přesunou do Krásné Lípy, kde vzniká nová venkovní expozice. Kromě pískovce z Hřenska tam bude i ukázka malého rašeliniště, tůňka či podzemní jeskyně s modely netopýrů.  

Odstranění kamenů uvítali hlavně místní. Při nakládání kamene hrála dokonce dechovka a nabízely se párky a pití zdarma. „Doufáme všichni, že se do Hřenska vrátí život, turistika a zisky pro podnikatele,“ řekl starosta Jan Havel. Němečtí turisté se pod skálou báli jezdit, a tak se v obci propadly tržby hoteliérům, restauracím i obci, která provozuje vyhlášené plavby v soutěskách na řece Kamenici. Ztrátu za tři roky starosta již dříve odhadl na pět milionů korun, turismus tvoří většinu příjmů obce.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Balvany blokovaly silnici kvůli sporům o to, kdo je má odstranit. Národní park České Švýcarsko se přel s Ředitelstvím silnic a dálnic. Podle ŘSD nese za skály odpovědnost ten, na jehož pozemcích leží, tedy park. Podle parku ale naopak správce silnice, na kterou kameny padají. „Vzali jsme to na naše triko, protože to po třech letech nebralo konce,“ vysvětlil ředitel parku Pavel Benda s tím, že dostal pro akci povolení od ministerstva životního prostředí. „Podle kraje měl překážku odstranit ten, kdo ji na silnici umístil. Kámen ale neumístil nikdo, ten spadl sám,“ dodal.

Spor zatím definitivně nerozhodl ani soud. Ministerstvo životního prostředí, které prostřednictvím parku spravuje skály, by proto uvítalo meziresortní dohodu, která by stanovila, jak se při podobných havarijních situacích chovat. K dohobě s ministerstvem dopravy, které spravuje silnice, ale zatím nedošlo.