Obce na Opavsku hrozí blokádou silnic. Projíždí jimi třikrát více aut, než je běžné

Dopravní komplikace

Obce na silnici mezi Opavou a Hlučínem zatěžuje trojnásobek běžného počtu aut – důvodem je oprava hlavního tahu z Opavy na Ostravu. Starostové už dlouho bojují za vybudování obchvatů jednotlivých měst – teď obce začaly hrozit blokádou silnic.

Stav, který se nezamlouvá obyvatelům dotčených obcí a jejich představitelům, trvá od počátku listopadu. Tehdy totiž začala rekonstrukce silnice na hlavním tahu mezi Opavou a Ostravou v Opavě-Komárově. Řidiči několika desítek tisíc aut, kteří tudy denně cestují, tak místo objíždějí přes okolní obce – například přes Kravaře a Malé a Velké Hoštice či Dolní Benešov.

„Máme několik možností – větší propagace, větší tlak na Sdružení obcí Hlučínska, a pokud to nepomůže, tak zůstává jediné – revolta, pozvat lidi a zablokovat dopravu,“ nastínil možná řešení nadměrné dopravy starosta posledně jmenovaného města Martin Štefek.

Situace je teď velmi neúnosná, objížďka zatížila celou dopravní situaci o to více. Situace není moc dobrá ani za normálního stavu.
Monika Brzesková
starostka, Kravaře

Obcemi teď denně projede až 30 tisíc aut. Špatnou dopravní situaci na silnici I/56 pak potvrzují i policisté.

„Největší komplikace vzhledem k té hustotě silničního provozu je přecházení chodců. Tady bych chtěl apelovat na děti a rodiče dětí, ať opravdu přecházejí přes přechody a na těch nejkritičtějších místech ať přecházejí za pomoci převaděčů nebo za asistence Policie ČR,“ sdělil vedoucí dopravního inspektorátu Policie ČR Petr Görlich.

  • Ve směru od Ostravy je provoz převeden na silnici číslo II/467 a dále na cestu I/56 do Opavy. V opačném směru z Opavy musejí řidiči najet na silnici I/56. Uzavírka má podle krajských úředníků trvat až do 4. prosince tohoto roku.

Silnice I/56 patří státu a financování obchvatu by pak muselo zajistit především ŘSD. S těmi jednalo už minulé vedení kraje, to nové pak v jednáních chce pokračovat. Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana pro dopravu, již uvedl, že chce řešit Prodlouženou Rudnou a situaci v Opavě a paralelně s tím vybudovat i obchvaty dotčených obcí na Kravařsku.

Pozemky, na kterých mají obchvaty vyrůst, mají obce blokované i ve svých územních plánech. To podle starostů navíc ztěžuje jejich další rozvoj.

Potíže má i sama Opava

S nadměrnou dopravou se potýká i Opava. Není zde stále dokončen takzvaný severní obchvat. Zatím byla dokončena silnice propojující komunikace vedoucí z Opavy směrem na Hlučín a Hrabyni.

Městu už pomohl jižní obchvat. Pro řidiče byl celý úsek nové komunikace, který spojuje silnice 1/57 mezi Opavou a Fulnekem a 1/11, což je hlavní tah na Ostravu, zprovozněný před čtyřmi lety. Stavba v hodnotě okolo 500 milionů korun ulevila hlavně centru Opavy.