Olomoucké Mořické náměstí dostává nový kabát

Olomouc - Rekonstrukce olomouckého Prioru spěje do finiše, město proto začalo opravovat i okolní ulice. Největší změny čeká náměstí před chrámem svatého Mořice, které by se mělo z nevzhledného parkoviště změnit v odpočinkovou zónu. Radnice do oprav vloží jedenáct milionů korun.

Ještě nedávno to byla typicky komunistická stavba a pod ní parkoviště. Už za dva měsíce se olomoucký Prior změní v moderní nákupní centrum a před ním park. K této změně dojde přesně po třiceti letech. 

Před chrámem svatého Mořice bývalo od 16. století pohřebiště. Podle odhadů je tady pochovaných až sto tisíc lidí. „Tady byl dům hrobníka, tady byla nějaká kaple. Takže to místo má bohatou historii,“ naznačuje architekt Miroslav Pospíšil. 

Ne všechno se ale dochovalo dodnes. Při stavbě Prioru v osmdesátých letech archeologové tolik prostoru jako dnes neměli. „Archeologové tehdy byli brzdou výstavby domu, byly jim dělány schválnosti, aby se s tím průzkumem neroztahovali,“ vzpomíná Miroslav Pospíšil. 

Přesto tehdy archeologové zjistili, že na dnešním Mořickém náměstí stával kdysi románský dům. Jeho fragmenty vyzvedli a převezli do muzea. V budoucnu by se sem, opět pod zem, mohly vrátit. Zatím prostor alespoň opticky oddělí jiný typ dlažby. „My bychom rádi ten prostor přestavěli z parkoviště na pietní místo. Chceme, aby vzniklo takové malé komorní náměstí,“ říká Miroslav Pospíšil. „To nebylo moc vzhledné místo a neodpovídalo významu kulturní památky kostela svatého Mořice,“ uzavírá náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach. 

Kompletní dokončení Mořického náměstí a ulic Úzké a 28. října plánuje radnice na listopad. Otevře je společně s nově opraveným Priorem, který je pro veřejnost uzavřený už od února.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)