Opavští úředníci berou kurzy sebeobrany. Vyučují je městští strážníci

Opavští úředníci berou kurzy sebeobrany (zdroj: ČT24)

Městští strážníci proškolí do konce roku na sto zaměstnanců opavského úřadu práce. Ukazují jim mimo jiné, jak se bránit fyzickým útokům. Podle mluvčí opavské městské policie Petry Stonišové na úřadě pracují hlavně ženy, které se často setkávají s agresí některých klientů.

Sérii přednášek rozložili experti na sebeobranu do dvou bloků. „Dopoledne probíhá teoretická část,“ upřesnila Petra Stonišová, podle níž strážníci informují posluchače o právních normách. V prvním bloku získají posluchači od preventistky rovněž základy psychologického minima a dozví se něco o taktické přípravě. Strážníci je s pomocí videoukázek seznámí také s mýty a fakty ženské sebeobrany.

Odpolední kurzy už jsou zaměřeny čistě na praktické ukázky. Zaměstnanci úřadu práce se totiž podle opavské policejní mluvčí často dostávají do krizových situací. „Jedná se hlavně o slovní útoky a vulgarismy. Fyzické útoky nejsou tak časté,“ dodala.

Podkládáme vše legislativou. Úředníci zjistí, co je nutná obrana a co je už msta.
Petra Stonišová
mluvčí opavské městské policie

Praktická část kurzu se zaměřuje na používání předmětů denní potřeby – úředníci se učí, jak se bránit s využitím nejrůznějších psacích náčiní, složek s materiály nebo díky hrnku s kávou.

  • Výuka přibližně jednoho ze sta úředníků probíhá ve čtyřech termínech. První z nich již proběhl minulý pátek 21. října. Další se uskuteční 18. 11., 25. 11. a poslední 2. 12. 2016, vždy od 8:00 do 14:30 hodin. Teoretická část probíhá v přednáškové místnosti v areálu na Krnovské ulici a praktická v prostorách nedaleké tělocvičny. Úředníci si následně mohou vyzkoušet základní údery, kopy, hmaty a chvaty se zkušeným trenérem z řad strážníků, který je seznámí i s řešením konfliktů při modelových situacích simulujících reálné ohrožení. Na závěr každý účastník obdrží osvědčení o absolvování tohoto kurzu a drobný praktický dárek.

Zkušenosti s napadením úředníků mají také okolní úřady práce. Například loni v Šumperku kvůli nevyplaceným sociálním dávkám napadla dvaadvacetiletá žena pracovnici šumperského úřadu práce. Povalila ji na zem a bila pěstmi, před dalším útokem ji nakonec ochránili až její kolegové. Žena musela vyhledat lékařské ošetření a skončila v pracovní neschopnosti.

Podobný případ řešili policisté ve stejném období na přerovském úřadu práce. Dvaatřicetiletý muž tam zdejší pracovnici vyhrožoval újmou na zdraví.

Letos pak šestačtyřicetiletý muž v Napajedlech na Zlínsku střílel ve svém bytě na exekutory.