Ve Frýdku hořel dvanáctipatrový dům, dvě stě lidí bylo evakuováno

Frýdek-Místek - Zhruba dvě stovky lidí musely být evakuovány kvůli požáru dvanáctipatrového domu v ulici Jaroslava Lohrera ve Frýdku-Místku. Na místě zasahovaly tři hasičské jednotky. Nikdo nebyl vážněji zraněn, několik lidí se nadýchalo zplodin a skončilo v péči zdravotníků. Příčiny vzniku požáru vyšetřovatelé zjišťují.

Hořet začalo před šestou hodinou v sedmém patře domu v ložnici dvoupokojového bytu. Podle svědků se tu krátce před požárem ozval výbuch. Oheň poškodil celý byt i část venkovní fasády. Škoda byla předběžně odhadnuta na dva miliony korun. Hasiči dům evakuovali. „Museli jsme vyvádět, dokonce i vynášet imobilní osoby do přistaveného autobusu, který jsme si povolali, aby se ve studeném počasí a dešti měli kde schovat,“ řekl velitel zásahu Maroš Šimko. Z balkonu zasaženého bytu zachránili hasiči jeho obyvatelku, seniorku. Kvůli hustému dýmu museli hasit v plynových maskách.

„Příčinu požáru zatím nevíme. Místo se ještě dohašuje, teď se tam všechno zajišťuje. Na místě je policejní intervence a psycholožka. Někteří lidé nechali doma telefony, vyběhli ven třeba v pyžamu, takže jim například umožňujeme telefonovat,“ řekl policejní mluvčí Vastimil Starzyk.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že záchranáři ošetřili devět lidí, z toho tři děti ve věku od osmi do desíti let. Všichni lidé byli při vědomí a nikdo z nich nebyl v ohrožení života. „Pacienti jevili známky lehké, či středně závažné intoxikace zplodinami hoření, u nikoho z ošetřených však nedošlo k popálení,“ uvedl Humpl. Záchranáři ošetřené převezli do frýdecko-místecké nemocnice. „Ošetřili jsme pět dospělých a čtyři děti. Všichni jsou v pořádku, nicméně pro jistotu jsme si nechali na pozorování jedno dítě a jednu paní,“ upřesnila mluvčí nemocnice Jolana Filipová.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)