Bystřice nekoupila starý hotel, vznikne ve městě ghetto?

Bystřice pod Hostýnem (Kroměřížsko) – Přistěhování sociálně nepřizpůsobivých lidí se obávají obyvatelé Bystřice pod Hostýnem. Městské zastupitelstvo odmítlo nabídku podnikatele Radovana Křemečka, který prodává bývalý hotel Podhoran, a majitel oznámil, že má nabídku od agentury, která se zabývá ubytováváním sociálně nepřizpůsobivých obyvatel, jimž stát poskytuje příspěvky na bydlení. Otevřena je ještě možnost prodeje městu, majitel by ale musel cenu před další nabídkou snížit o deset milionů korun.

Zastupitelé se zabývali osudem bývalého hotelu ze 70. let již podruhé. Nejprve majitel nabídl budovu městu za 25 milionů bezúspěšně na konci loňského roku. Zastupitelé odmítli za hotel dát více než 13 milionů korun. Majitel ale cenu snížil pouze na 23 milionů. Ke koupi hotelu Podhoran bez ohledu na cenu nabádala radnici petice, již podepsalo 1 600 lidí poté, co Radovan Křemeček v srpnu pronajal budovu agentuře, která do ni nastěhovala asi dvacet lidí ze sociálně slabých skupin.

Proti odkupu hotelu za 23 milionů se ale také postavila řada lidí, mezi které nakonec patřila i většina zastupitelů. Hovořili o vydírání a argumentovali možným porušením zákona – cena 23 milionů překračuje o 3,5 milionu odhadní cenu, za kterou by se měl objekt správně koupit.

Nyní se Bystřičtí obávají, že sociálně slabých obyvatel starého hotelu přibude. Křemeček oznámil, že obrátí pozornost k nabídce agentury, jež se zabývá ubytováváním sociálně nepřizpůsobivých obyvatel a budovu by chtěla odkoupit. Zdůraznil, že když nabízel prodej městu, chtěl se takovému výsledku vyhnout. „Nikoho jsem nevydíral a nemám zapotřebí být propírán v médiích jako vyděrač. Osm měsíců mě tahají za nos,“ uvedl. Nižší cenu než 23 milionů prý nechtěl nabídnout, protože právě tolik peněz do budovy v minulosti investoval.

Město zvažovalo, že Podhoran, který přiléhá k budově radnice, využije pro potřeby městského úřadu a zřídí v budově kanceláře. Protože zastupitelé nesouhlasili, chystá se vedení města na nové sousedy. „Je to patový stav. Může se tam nastěhovat větší skupina lidí, kteří tam budou žít díky sociálním dávkám a budou ten objekt vybydlovat. Může se změnit i bezpečnostní situace ve městě. Můžeme se tomu bránit jedině důslednými kontrolami z pohledu státní správy - stavební úřad, sociální odbor, hygiena a hasiči,“ shrnul starosta Zdeněk Pánek, který podporoval nákup hotelu, avšak za odhadní cenu 19,5 milionu korun.