Chrastava se zbaví nebezpečné ruiny

Chrastava – Osud ruiny kulturního domu v Chrastavě je zpečetěn. Po letech chátrání nařídil stavební úřad zbytky stavby strhnout. Likvidace vyjde zhruba na 6 milionů a zaplatí ji město, přestože budovu nevlastní. Majitel totiž s úřady dlouhodobě nekomunikuje.

Už přes 20 let chátrá, naposledy se na objektu pracovalo v roce 1989. A je to znát. Své udělali i zloději kovů, kteří odnesli, co se dalo. Podle stavebního úřadu je ruina nebezpečná a musí k zemi. „My jsme tady vykonali kontrolní prohlídku stavby, na základě které jsme zjistili její závadný stav – statické poruchy. Nezbývá nám nic jiného než přistoupit k odstranění těchto závad,“ uvedl vedoucí Stavebního úřadu Chrastava Martin Janoušek.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kulturní dům měl být chloubou Chrastavy. Město se ale nedostavěného objektu v devadesátých letech zbavilo. Na dostavbu megalomanského projektu, který zdědilo z dob komunismu, totiž nemělo peníze. Nový majitel za kulturák zaplatil pět milionů korun, i on pak ale zkrachoval. Demolici za něj musí zaplatit město, vyjde na šest milionů. „Přestože město není majitelem, já jiné řešení nevidím. Nevím totiž, jak reálně ty peníze vymoci. Dotyčný žije někde u Moskvy a na území ČR snad ani nesmí vstoupit,“ prohlásil starosta Chrastavy Michael Canov (SLK).

Město se ale spolu s ostudnou ruinou zbaví i místa, kde se scházejí nepřizpůsobiví. Městská policie sem vyjíždí skoro každý den. „Problémem jsou děti, které jdou ze školy a samozřejmě je to láká. Objekt je opuštěný, přístupný a není zajištěný,“ potvrdil velitel Městské policie Chrastava Alan Grebson.

Kvůli složitým vlastnickým vztahům se demolice letos už nestihne. Ruina tak půjde k zemi nejdříve příští rok.