Nová koalice v Jihlavě: Do rady se dostalo vítězné hnutí ANO

Jihlava obměnila vedení města (zdroj: ČT24)

Na radnici v Jihlavě vznikla nová koalice: ČSSD a lidovci už nebudou spolupracovat se dvěma dosavadními koaličními partnery ODS a Forem Jihlava. V městské radě je nahradilo hnutí ANO,  které před dvěma lety komunální volby vyhrálo, ale skončilo v opozici. Dosavadní koalice se rozpadla počátkem listopadu, kdy byli z rady odvoláni zástupci ODS a Fora. Primátor jejich odvolání zdůvodnil špatným fungováním koalice.

Původní koalice disponovala v zastupitelstvu většinou 21 hlasů z 37, nová koalice má sice o jednoho zastupitele méně, i tak ale udržela většinu. 

Primátorem zůstává sociální demokrat Rudolf Chloupek. ČSSD si v městské radě ponechá čtyři místa a lidovci dvě. Hnutí ANO pak obsadilo v radě pět křesel, včetně dvou náměstků. Těmi jsou Jana Mayerová (doprava, školství, kultura) a Radek Popelka (územní plánování, správa realit).

Nová koaliční smlouva byla podepsána před zasedáním zastupitelstva. „Jsou tam vytyčeny nejzákladnější body, nicméně je to jakési vodítko pro další práci na programovém prohlášení nové rady,“ uvedl primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Programové prohlášení by mělo být zveřejněno do konce ledna.

Podle koaliční smlouvy by mezi priority vedení města mělo patřit schválení nového územního plánu města a vyřešení rekonstrukce Horáckého zimního stadionu, kde sídlí hokejový klub Dukla Jihlava. Nové vedení na radnici je také připraveno podpořit vznik kamenného hospice v Jihlavě, který by byl prvním takovým zařízením v Kraji Vysočina. 

Odvolaný náměstek mluvil o puči

Problémy ve vedení jihlavské radnice se táhly delší čas. Koaliční smlouvu nepodepsal Miroslav Tomanec z Fora, který přišel do zastupitelstva v červnu po rezignaci Arifa Salichova. Karolína Koubová z Fora na místo radní rezignovala v říjnu.

Prvního listopadu pak byli na návrh primátora odvoláni náměstci Jaroslav Vymazal (ODS) a Milan Kolář (Forum Jihlava) a radní za ODS Vítězslav Schrek a David Beke. „Má to minimálně nádech puče. Já v tom vidím jedině nějaké osobní zájmy, nic jiného v tom nemůže být,“ kritizoval odvolání bývalý náměstek Jaroslav Vymazal (ODS).

Podle primátora Chloupka se ale koalice rozpadla, protože špatně fungovala: „Asi největší problém byl v tom, že i to, co rada projednala a doporučila, tak nakonec zastupitelstvem neprošlo.“ Jihlava např. dodnes nedokázala vyřešit problém s vodovody a kanalizacemi, nemá schválený územní plán a zatím ani neví, jak bude vypadat zimní stadion.

ANO má v Jihlavě osm zastupitelů, stejně jako ČSSD. KSČM drží šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech zastupitelích mají KDU-ČSL a Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou ještě dva členové TOP 09.