Stavební úřad znovu nařídil demolici bývalé ubytovny v Chrastavě

Krajský úřad už nařízenou demolici v minulosti dvakrát zrušil (zdroj: ČT24)

Stavební úřad nařídil zbourání bývalé ubytovny Kovák v Chrastavě. Vyhověl tak radnici, která chce, aby zchátralý a sedm let opuštěný objekt z města zmizel. Podle vedení Chrastavy může rozpadající se budova vážně ohrozit kolemjdoucí. Nejde ale o první demoliční výměr, stavební úřad už takto rozhodl potřetí, jenže v předchozích dvou případech rozhodnutí zrušil krajský úřad.

Ubytovna Kovák byla postavena v 70. letech minulého století pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, i když kapacita nebyla ani poloviční.

Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen. Majitel se ho pak pokoušel prodat, ale neúspěšně. Před dvěma lety proto přišel s projektem přestavět zchátralý dům na malometrážní byty. Projekt za 27 milionů korun ale zastupitelé odmítli. Nevěří, že by tam znovu nevznikla ubytovna.

Podle starosty je objekt nebezpečný

Starosta Chrastavy Michael Canov (SLK) připouští, že v případě Kováku nehrozí bezprostřední nebezpečí zřícení stavby. „Stavební úřad musí ale nařídit demolici i v případě, kdy je dům v takovém stavu, že ohrožuje zdraví nebo životy osob nebo zvířat, pokud majitel závady ve stanovené lhůtě neodstraní,“ uvedl starosta. Objekt je podle něj nebezpečný, což potvrdil i odborný posudek.

Stav domu se podle něj navíc stále zhoršuje a majitel s tím nic nedělá. Radnice je připravena v případě potřeby demolici zajistit sama, podobně jako před třemi lety dala zbourat zchátralý kulturní dům. Náklady bude v takovém případě po majiteli vymáhat u soudu.

Krajský úřad však zatím vždy rozhodnutí o demolici domu zrušil. „Krajský úřad Libereckého kraje zjistil nedostatky v podkladech řízení, které se týkaly stavebně technického stavu tohoto objektu. To znamená, zda je objekt skutečně v takovém havarijním stavu,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková. Jestli stejně rozhodne úřad i potřetí, nechtěla Dědková předjímat, úředníci mají na rozhodnutí čas do konce roku. Pokud by ale rozhodnutí o demolici krajský úřad opět zrušil, podá město na Liberecký kraj žalobu.