Památkáři povolili zboření části gotických sklepů na Národní

Praha - Odbor památkové péče pražského magistrátu povolil investorovi Copa centra v místech stanice metra Národní třída zboření části gotických sklepů. Vyplývá to ze závazného stanoviska odboru z letošního 5. září. Investor může sklepy pod bývalými domy č. p. 72 a 73 zbourat za předpokladu, že budou odborně zdokumentovány.

Středověké sklepy, dokládající gotickou zástavbu u Spálené ulice, našli archeologové při záchranném výzkumu v roce 2009. Ministerstvo kultury teprve v červnu s konečnou platností rozhodlo o památkové ochraně části sklepení. Kvůli nálezu se dlouho odkládala i stavba multifunkčního objektu, který nad stanicí metra buduje firma CPI miliardáře Radovana Vítka spolu se společností podnikatele Sebastiana Pawlowského.

Podle odborníků z Národního památkového ústavu jsou sklepy hodnotné a dobře zachované. Ústav proto chtěl nalézt s investorem dohodu, která by umožnila jejich zachování. Investor by prý přišel pouze o pět parkovacích míst u parkoviště pro 250 automobilů.   

Výstavba kancelářského a obchodního centra Copa ve Spálené ulici v Praze přijde asi na 3,3 miliardy korun. Multifunkční objekt by měl mít čtyři podzemní a sedm nebo osm nadzemních podlaží. Kvůli stavbě je na dva roky uzavřena stanice metra B Národní třída. Dopravní podnik za rekonstrukci stanice metra zaplatí přes půl miliardy korun.