Jablonec získá kontrolu nad teplárnou

Liberec - Jablonečtí zastupitelé na mimořádném jednání schválili koupi většinového podílu v tamní teplárně. Jablonecká radnice by tím měla získat nad společností kontrolu. Vrcholí tak spory dvou vlastníků - města a nadnárodní MVV Energie, kteří se nemohou shodnout na investicích a budoucích plánech. Původní návrh, který počítal s cenou podílu 233 milionů, ale politici neschválili.

Rozhodnutím města odkoupit akcie společnosti vyvrcholily spory mezi oběma vlastníky, které se táhnou od loňska. MVV tehdy předložila dlouhodobý investiční záměr, který počítá s investicemi 300 milionů korun do modernizace soustavy a snížením tepelných ztrát skoro o 32 %. Cena tepla by se podle odhadů mohla snížit zhruba o 60 korun na 739 korun za gigajoul. Projekt by společnost financovala z dotací z operačních programů Podnikání a inovace a Životní prostředí, z vlastních zdrojů a z úvěru. Investici ale většinový vlastník podmínil změnou stanov, která by výrazně oslabila pozici města. To bylo pro radnici nepřijatelné.  

Hlasování zastupitelstva mělo být původně formalitou, protože byl návrh na odkup včetně ceny předjednán. Diskuse trvala přes tři hodiny a na stranu opozice, které se cena nelíbila, se přidala i koaliční stana TOP 09. „Nejspravedlivějším řešením je bezúplatný převod akcií na město. Shnilá část soustavy, která je v zemi, bude stát stovky milionů korun,“ argumentuje koaliční zastupitel Jablonce nad Nisou za TOP 09 Petr Louda. „Ta soustava je dnes technicky nastavena tak, že funguje na základě nějakého minimálního odběru a my se k němu rychle blížíme. V okamžiku, když ten minimální odběr nebude pokryt, tak ta soustava zkolabuje. Možná, že ne technicky, ale finančně. A tomu chceme zabránit,“ vysvětluje stanovisko města jablonecký primátor Petr Beitl. 

Jablonečtí platí za teplo vůbec nejvíc v Česku, a to 799 Kč za gigajoul. Průměrná cena v republice je přitom 560 Kč. Město proto slibuje, že pokud se stane většinovým vlastníkem teplárny, tak cenu tepla sníží. Nikdo však dosud neřekl, kdy to bude a o kolik cena klesne. Kvůli drahému teplu se totiž od teplárny již odpojily stovky domácností. Stejnou cestou chtějí jít i bytová družstva. To by znamenalo odpojení dalších stovek či tisíců domácností. Právě to opozice vedení města vytýká s tím, že řešení hledá příliš pozdě.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)