Šenov trápí vleklá rekonstrukce zdejší školy, děti se učí na chodbách

Reportáž: Problematická rekonstrukce šenovské školy (zdroj: ČT24)

Vleklá rekonstrukce základní školy v Šenově u Ostravy způsobuje komplikace ve výuce zdejších žáků. Vyučovací hodiny už od začátku školního roku provizorně probíhají na chodbách i ve školní jídelně a situace začíná být neúnosná jak pro pedagogický sbor, tak pro rodiče.

Kvůli problematické rekonstrukci jednoho ze školních pavilonů byly ve třídách ještě před měsícem kaluže vody, a přestože se už stavební práce na střeše podařilo dokončit, do některých školních prostor nadále zatéká. Učitelé tak musí k výuce použít chodby, vestibuly nebo jídelnu.

„Stížnosti od rodičů jsou, nelíbí se jim, jak neúměrně se tato stavba natahuje,“ potvrzuje šenovský starosta Jan Blažek a dodává, že souběžně s délkou oprav roste i částka, kterou za ně má škola zaplatit.

Spor o projektovou dokumentaci

Firma se brání tím, že za zpoždění i navýšení ceny může špatná projektová dokumentace. „Od začátku září na základě pokynu objednatele pracujeme na vytvoření dalších změnových listů, kterých je k dnešnímu dni třicet v zatím projednávané výši zhruba dva miliony korun,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Bystroň Group Michal Bystroň.

Výhrady k projektové dokumentaci ale zřizovatel školy odmítá, a pokud se společnost s městem nedohodne, bude zvažovat odstoupení od smlouvy. V takovém případě by se žáci vrátili do tříd zřejmě až v druhé polovině školního roku.