Pražská galerie připomene útoky na New York

Praha – Útoky na Světové obchodní centrum na Manhattanu a taky na Pentagon z 11. září 2001 si dnes připomíná celá Amerika. Na tuto událost zavzpomíná i pražská galerie Art in Box, která pod záštitou amerického velvyslanectví představí výstavu fotografií tří autorů - Karla Adamčíka, Philippa Dolla a Eugenia Percossiho - z New Yorku před 11 lety. Výstava s názvem Remember the unforgettable začne dnes a potrvá až do 11. října.

Galerie Art in Box představí fotografie hned tří autorů, kteří v době útoků byli přímo na místě, tedy v New Yorku. Jejich fotografie přináší nejen nový pohled, ale i některé nové události, které se během dní bezprostředně po útoku v nejlidnatějším městě spojených států odehrály.

Philipp Doll je francouzský fotograf, který v době útoku žil v New Yorku. Po útocích se snažil zachytit život běžných Newyorčanů a jejich reakce na šok, který útok na budovy obchodního centra způsobil. „Ten den byl pro mě velkým šokem a surrealistickým zážitkem. A právě ten zlý sen jsem se snažil zachytit,“ popsal Doll své zážitky bezprostředně po útoku.

Doll, který byl v době útoku na Manhattanu, fotografoval obyvatele New Yorku, kteří zděšeně pozorovali řítící se věže, ale i ty, kteří nasedali do aut a snažili se město co nejrychleji opustit. Ve svých fotografiích tak zachycuje reakce různých lidí, ale i jejich každodenní život ve dnech po atentátu.

Rozhovor s jedním z autorů fotografií (zdroj: ČT24)