Skiareály spouští sněžná děla. Na Vysočině si sníh schovávají na závod biatlonistů

Mrazivé počasí umožnilo poprvé v nové sezoně spustit děla na výrobu technického sněhu. Využili toho například na Vysočině v Jimramově a také v Novém Městě na Moravě. Tamější Vysočina aréna se totiž připravuje na prosincový závod světového poháru v biatlonu. Jiné skiareály v republice plánují zahájit lyžařskou sezonu už o víkendu.

Zmáčknout jedno tlačítko na čerpadle, zapojit hadice a sněžná děla ve Vysočina aréně začínají chrlit první letošní ledové krystaly. Aby se sněžná děla vůbec mohla rozjet, musí venkovní teplota klesnout pod minus čtyři stupně. „Na mráz jsme čekali už tři dny,“ uvedl správce arény Karel Klapač.

První mráz znamená taky kontrolu systému. Jestli po půlroční pauze celé zařízení funguje, jak má, hlídá správce přímo na ploše v mobilním telefonu. „Vidím na připojení do čerpačky okamžitý průtok, samozřejmě taky výstupní tlaky z čerpačky,“ popsal kontrolu klapač.

Ranní mlha a oteplení znamenají jediné - vypnutí děl a taky kontrolu prvního sněhu. Sníh je nyní podle technika arény Lubomíra Buchty dost mokrý. Teplota se totiž pohybovala jen lehce pod nulou. „Bylo minus dva, minus jeden a půl,“ potvrdil Buchta.

Větší mráz by se teď pracovníkům arény hodil. Už za měsíc totiž v Novém Městě začíná světový pohár v biatlonu. Právě příprava stadionu pro světové sportovce je pro ně prioritou. Sníh na tratě je ale zatím schovaný ve speciálním zásobníku. Navážet se začne až před samotným závodem a vystačit by měl na pokrytí asi čtyřkilometrového okruhu.

Lyžařská sezona pomalu startuje

Hukot sněžných děl se v noci rozléhal i o pár set metrů dál nad sjezdovkou na Harusově kopci. „Pustili jsme asi osm kanónů, jeden jsme si nechali v rezervě, kdyby byla nějaká porucha,“ okomentoval noční zasněžování spoluprovozovatel sjezdovky Martin Klapač. Lyžovat se na sjezdovce ale zatím nebude. Nastříkat se musí totiž tolik sněhu, aby přečkal i případnou oblevu. Na to je ale potřeba aspoň týden celodenních mrazů.

Zasněžovat začaly také výše položené skiareály v Karlovarském kraji. Sněžná děla už se rozjela na Klínovci, Božím Daru i Plešivci, na hřebenech Krušných hor navíc přibývá i přírodního sněhu. „Neváháme a začali jsme zasněžovat. Vše funguje, jak má. Zatím je výkon na 25 procent, ale jakmile bude jisté, že se teploty udrží dlouhodobě pod nulou, pustíme stroje na plné obrátky,“ řekl Petr Voráček ze skiareálu Plešivec.

Na vrcholu Černé hory v Krkonoších dokonce zahájí v sobotu lyžařskou sezonu. Lyžaři mají mít k dispozici zhruba 300 metrů dlouhý úsek sjezdovky Anděl, na kterém by mělo ležet kolem 30 centimetrů především technického sněhu. V Jeseníkách by se měly některé lyžařské vleky taktéž rozjet už v listopadu. Například v Branné by mohla sezona začít už o čtyři dny dříve než loni - 25. listopadu.