Řidiči ICOMu stávkovat nebudou

Jihlava - Řidiči největší dopravní společnosti na Vysočině ICOM Transport stávkovat nebudou. Oznámil to generální ředitel Zdeněk Kratochvíl po setkání s hejtmanem Jiřím Běhounkem (ČSSD). Hejtman tlumočil ochotu kraje navýšit platby na autobusy v příštím roce. Sporu s autobusovým dopravcem, který se týkal výše krajských příspěvků na ztrátové regionální linky, by se tím kraj mohl vyhnout.

Podle Běhounka je dnešní dohoda ku prospěchu všech zúčastněných. „Protože z takových sporů nikdy nikdo nevyšel jako vítěz,“ řekl. Kolik peněz bude v příštím roce autobusovým dopravcům přidáno, to bude podle něj předmětem dalších diskusí. Že stávka nebude, dnes potvrdil předseda podnikových odborů Jiří Punčochář. „Jsem rád za sebe i za své kolegy, že k této dohodě došlo,“ uvedl.

„Jsem přesvědčen o tom, že k nějakému stanovisku s Krajem Vysočina prostě musíme dojít,“ řekl dnes Kratochvíl novinářům. Potvrdil, že vedení firmy s krajem jedná, další schůzka je naplánována na příští pondělí. „Myslím si, že v pondělí bychom mohli být podstatně dál,“ řekl. Zároveň uvedl, že za požadavkem na doplatek za loňský a letošní rok si stojí.

Reportáž Blanky Poulové o situaci v ICOM Transport (zdroj: ČT24)

Kraj Vysočina má uzavřeny dlouhodobé smlouvy na provozování spojů v základní dopravní obslužnosti s 22 autobusovými dopravci. Ke smlouvám se každoročně doplňují údaje o rozsahu objednané služby a maximální částka za ni. ICOM a jeho společnosti zajišťují pro kraj kolem 40 procent autobusové dopravy. Pro letošek dostal tento dopravce od kraje podle smlouvy na úhradu ztrát autobusů 83,7 milionu korun. Podle jeho tvrzení má ale ztráty vyšší.