V Hradci vzniká parkovací dům pro kola

Hradec Králové – Netradiční stavba z kovu a skla vyrůstá u vlakového nádraží v Hradci Králové. Jde o parkovací dům pro jízdní kola. Staví ho tam jeden královéhradecký fanda cyklistiky, který se inspiroval na svých cestách po Asii. V Evropě prý zatím nic takového neviděl.

Cyklista přijede, vloží kolo do výtahu, který ho dopraví na volné místo v prosklené věži, tedy parkovacím domě. To vše bez jakékoli obsluhy dalších lidí. Majitel parkovacího domu Rudolf Bernart vysvětil, že poté cyklista odejde, a když si následně kolo vyzvedává, vhodí žeton s čipem, podle kterého počítač rozezná příslušné kolo a vyveze ho zpět do vstupního modulu.

Neobvyklý parkovací dům Rudolf Bernart poprvé viděl na Tchaj-wanu. Zaujal ho natolik, že stavbu nechal patentovat pro Evropu a pozval do Hradce tchajwanské inženýry. „Postavili jsme takovou parkovací věž v tchajwanském Taichungu před pěti lety. Lidé si ji oblíbili,“ říká konstruktér z Tchaj-wanu David Chen. Rudolf Bernart dodal, že cyklista na kole může nechat veškeré příslušenství.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Celodenní parkovné by nemělo být vyšší než pět korun. V Hradci Králové jízdní kolo jako dopravní prostředek denně podle statistik využívá téměř 18 procent lidí. I proto Rudolf Bernart věří, že se jeho nápad ujme.