Exnáměstkyně primátora Mostu Jeníčková dostala podmínku. Podle soudu mařila volby

Někdejší náměstkyně primátora Mostu Hana Jeníčková odešla od soudu s osmiměsíčním trestem vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Soud ji potrestal za maření přípravy a průběhu komunálních voleb v roce 2014. Stejný trest dostal i bývalý ředitel mostecké sportovní haly Jan Hašek. Podle soudu slibovali za preferenční hlasy pro Jeníčkovou uspořádání zábavy s občerstvením zdarma na sídlišti Chanov, které obývají převážně Romové. Rozsudek není pravomocný. Jeníčková coby místopředsedkyně a volební zmocněnkyně hnutí Severočeši.cz dala týden před letošními krajskými volbami odvolat všechny kandidáty hnutí.

Jeníčková s Haškem chtěli podle Okresního soudu v Mostě získat hlasy chanovských Romů prostřednictvím zdejšího obyvatele Petera Baža v srpnu 2014, necelé dva měsíce před komunálními volbami. Podle soudu ho nabádali, aby zdejší voliči kroužkovali právě Jeníčkovou. „Za což mu přislíbili pro tyto voliče uspořádat zábavu s občerstvením zdarma,“ popsal v rozsudku soud.

Podle nahrávek, které zazněly před soudem, se s Bažem nejprve sešel Hašek. „Ať to ti, co budou volit Mostečany, dávali i kroužky tam, kam patří. To nám pomůže. Nakontaktuju vás s Jeníčkovou, to je její práce,“ řekl na nahrávce Hašek.

Soud zvažoval, zda má nahrávky vůbec pustit. Podle soudkyně Jitky Neterdové byly pořízeny nezákonně. „I takto pořízený záznam lze použít z důvodu veřejného zájmu, což v tomto případě lze, protože se jedná o volby,“ zdůvodnila jejich použití Neterdová.

Iniciátorem nahrávek podle soudu pravděpodobně nebyl Bažo, ale podnikatel Jiří Zelenka, který v té době s Jeníčkovou a jejími lidmi bojoval o vliv v sesterském hnutí Severočeši.cz. Právě Zelenkovi Bažo po schůzkách nahrávky předal. Zelenka je pak dal policii.

Jeníčková se k rozsudku nevyjádřila. „Bez komentáře, miláčkové, bez komentáře,“ řekla Jeníčková čekajícím novinářům. Rozsudek není pravomocný. Jeníčková i Hašek si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Jeníčková byla tehdy na šestém místě kandidátky Sdružení Mostečané Mostu. Sdružení nakonec ve volbách získalo 18,77 procenta hlasů a deset mandátů v pětačtyřicetičlenném mosteckém zastupitelstvu. V Chanově sdružení přesvědčivě zvítězilo. Získalo přes 83 procent hlasů. Nezvyklá byla i volební účast. K urnám přišlo skoro patnáct procent voličů, například v letošních krajských volbách to byla zhruba čtyři procenta.

Jeníčková jako první místopředsedkyně sesterského hnutí Severočeši.cz dala týden před letošními krajskými volbami odvolat volební zmocněnkyni, na její funkci pak jmenovala sama sebe. Obratem nechala odvolat všechny kandidáty Severočechů. Dosud třetí nejsilnější hnutí už v krajském zastupitelstvu nebude. Soud minulý týden zamítl stížnosti pěti odvolaných kandidátů, kteří žádali opakování voleb.