Nekorektní narážky a známé hlášky. Kabaret Ovčáček čtveráček slaví úspěch

Premiéra Ovčáčka čtveráčka byla beznadějně vyprodaná (zdroj: ČT24)

„To je zajímavá otázka. A na ni vám mám odpovědět ano, nebo ne, nebo co přesně chcete slyšet?“ Tak odpovídá na dotazy novinářů prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v podání herce Marka Příkazkého. V nekorektním kabaretu Ovčáček čtveráček jej ztvárňuje - alespoň z hlediska statistiky - věrně. Osmdesát procent pronesených hlášek totiž mluvčí opravdu řekl a herci je do scénáře vybírali z jeho vystoupení v novinách či televizi. Premiéra představení, které uvedlo Městské divadlo Zlín, měla úspěch a scéna přidává další reprízy.

Proč telefonoval Jindřich Forejt Jiřímu Bradymu? A jak to bylo doopravdy se státním vyznamenáním? Průběh událostí, které vyvolaly v posledních týdnech v České republice řadu otázek, zobrazuje skupina divadelníků říkající si Pia Fraus stručně a z pohledu Jiřího Ovčáčka.

Diváci hercům tleskali ve stoje

Zlínští herci satiricky reagují především na dění kolem udílení státních vyznamenání 28. října. V představení nechybí žádná z klíčových postav dění: Jiří Brady, pracovníci z prezidentské kanceláře, dalajlama nebo ministr kultury Daniel Herman. A nechybí ani skutečné reakce prezidentova mluvčího Ovčáčka.

„Osmdesát procent textu je opravdu autentický materiál, takže je možné to svým způsobem brát jako dokumentární drama, až ten střih z toho dělá kabaret,“ vysvětlil autor námětu a ředitel divadla Petr Michálek. Opravdový Jiří Ovčáček na premiéře hry chyběl, pozvání s díky odmítl.

Protože je kabaret reakcí na aktuální dění, mění se také jeho podoba. „Text se v podstatě měnil až do dneška, ještě dnes jsme tam přidávali nějakou aktualitu,“ potvrdil před premiérou herec Marek Příkazký.

Příprava hry zabrala divadelníkům jen pár dní, ale diváci jejich výkon ocenili ovacemi ve stoje. O představení byl velký zájem už před uvedením nedělní premiéry a divadlo se tak rozhodlo přidat do programu dalších pět repríz.

Nekorektní kabaret zaujal i jiná divadla v zemi. „Máme nabídky na zájezdy do Děčína, Ústí nad Labem, Prahy nebo Kladna, ale zatím je odkládáme,“ uvedl před týdnem ředitel divadla Michálek.