Kam se shrabaným listím. Z ulic měst zmizely kontejnery na bioodpad

V Ratíškovicích mají kontejnery na bioodpad po celý rok (zdroj: ČT24)

Češi loni roztřídili o 100 tisíc tun bioodpadu víc než v roce 2014. Ukazují to nejnovější statistiky ministerstva životního prostředí. Pomohla tomu především téměř dva roky platná vyhláška. Ta městům a obcím ukládá povinnost zajistit lidem oddělený sběr třeba větví, trávy nebo listí. Platí ale jen od dubna do konce října.

Vedle popelnic na plasty a papír mít i hnědou na bioodpad sice už od konce října není pro obce povinné, lidé je ale stále potřebují. Chyběla by i Cyrilu Šuralovi z Ratíškovic. Listí kolem svého domu uklízí dvakrát týdně. „Musel bych dávat listí do odpadu a tam by shnilo,“ vysvětluje Cyril Šural.

I když přes zimu tuto povinnost nemají, Ratíškovice poskytují svým obyvatelům popelnice na bioodpad celoročně. Jednou týdně pak ulicemi města projede sběrné auto, které listí a větve vyveze. „Bez ohledu na vyhlášku, lidé se potřebují zbavit bioodpadu i v zimě a my ho zpracováváme,“ říká místostarosta Ratíškovic Radim Šťastný (nestr.).

Listí musejí lidé vozit do sběrných dvorů

Ve většině měst popelnice na bioodpad z ulic zmizely. Lidé musí s listím, pokud ho nechtějí pálit, do sběrných dvorů. Jestli ministerstvo životního prostředí změní vyhlášku a prodlouží období, kdy budou mít obce povinnost poskytovat hnědé kontejnery celoročně, ukáže podle ředitele odboru odpadů ministerstva Jaromíra Manharta praxe. „ Zatím jsme ten časový rámec duben až říjen stanovili především ve vztahu k vegetačnímu období,“ řekl Jaromír Manhart.