Záchranné stanici v Liberci chybí peníze. Některá zvířata bude muset odmítat

Záchranná stanice Archa pro divoká zvířata v Liberci má finanční problémy. Aby jí nechyběly peníze na náročnější operace, bude muset nejspíš některá zvířata odmítat. Archa je součástí liberecké ZOO. Zatímco útulek město dotuje, na provoz záchranné stanice nepřispívá. Divoká zvířata totiž nemají majitele. Pomoci tak mohou jen dary a granty.

Archa zachraňuje divoká zvířata v nouzi. Nově například pomohla káněti se zlomeným křídlem, které se zranilo zřejmě o lopatku větrné elektrárny. Bez pomoci by dravec zahynul.

Stanice má ale už nyní ve voliéře sedm dalších káňat. Každé z nich ročně stojí bezmála šest tisíc korun. Některá zvířata už totiž do volné přírody nelze vypustit. Zbytek života tak stráví v záchranné stanici i orel královský, který přišel o křídlo po úrazu elektrickým proudem.

Záchranná stanice Archa má finanční problémy (zdroj: ČT24)

„Pokud se nám zvíře nepodaří umístit v jiném zařízení, zůstává u nás,“ řekla ČT Ivana Hancvenclová z Archy Liberec. Roční náklady na provoz stanice jsou 800 tisíc korun. Příspěvek ministerstva životního prostředí pokryje sotva třetinu. Město stanici nepřispívá. „O volně žijící zvířata nemá obec povinnost se vůbec starat,“ uvedla vedoucí stanice Lenka Čápová. 

Zbytek peněz se tak snaží záchranná stanice sehnat v podobě grantů a darů. Zájemci mohou například virtuálně adoptovat zvířata, která ve stanici žijí. Pokud se ale stanici nepodaří sehnat dostatek prostředků, bude muset omezit některé aktivity, které dělá dobrovolně. Lesní zvěř bude muset například nechávat na myslivcích.