Až 25 let vězení. Pachateli brutálního útoku nožem v mateřské škole hrozí výjimečný trest

Za brutální útok muži hrozí 25 let vězení

Za únorové napadení sedmatřicetileté ženy v mateřské škole ve Frýdku-Místku hrozí pachateli Miroslavu Štembírkovi výjimečný trest. Žalobkyně navrhuje 24 až 25 let vězení. Muž bodl bývalou partnerku 27krát nožem do obličeje a hlavy.

Žena útok přežila. „Miroslav Štembírek měl na matku svých čtyř synů vztek, protože ho opustila. Podle žalobkyně se jí proto chtěl pomstít,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

Z policejního vyšetřování vyplývá, že na ni počkal v šatně mateřské školy ve Frýdku-Místku, kam přišla pro jejich nejmladšího syna. „Nožem s dvaceticentimetrovou čepelí ji pak začal bodat do hlavy, obličeje a krku. Podle žalobkyně ji nezavraždil jen proto, že hned při prvním bodnutí zlomil čepel,“ zjistil Jiří Loučka. Torzem nože však přesto pachatel podle vyšetřovatelů ženu ještě 26krát bodl.

Obhájkyně: Klient zabíjet nechtěl

Obhájkyně Miroslava Štembírka tvrdí, že její klient chtěl bývalé družce jen ublížit, nikoliv ji usmrtit. Proto požaduje trest za těžké ublížení na zdraví. Vinu na tom, co se stalo, mají podle ní oba partneři. Před lety propadli alkoholu a jejich tři ze čtyř dětí skončily v dětském domově. Rozsudek padne příští týden ve středu.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla byla žena během únorového zásahu záchranářů ve vážném stavu. Zůstala ale při vědomí a se zdravotníky komunikovala.

Znalci uvedli, že žena bude doživotně trpět posttraumatickou poruchou osobnosti, stejně jako její nejmladší syn, který dramatickou událost v mateřské škole zahlédl.

Brutální útoky se odehrály v Havířově i ve Žďáru nad Sázavou

K podobné tragédii, při níž tentokrát útočnice použila nůž, došlo v roce 2012. V Havířově tehdy zaútočila psychicky nemocná žena na vychovatelku z družiny v Základní škole Moravská. Do školy se dostala dveřmi, kterými do jídelny přicházeli pro oběd senioři. Vychovatelku pobodala a jako rukojmí si pak vzala sedmiletou školačku, již se policii podařilo osvobodit. Svůj čin zopakovala o dva roky později ve Žďáru nad Sázavou, kdy zabila šestnáctiletého studenta a zranila dvě dívky.

Od začátku letošního roku došlo v Moravskoslezském kraji k jedenácti vraždám. „Nejčastějším motivem této trestné činnosti bývají obecně osobní vztahy,“ sdělila mluvčí frýdeckomísteckých policistů Lenka Sikorová.