Chybně využitou dotaci kraj nevrátí, opraví z ní silnici

Hradec Králové – Nevrátit státu sedmnáct milionů z miliardové dotace, která byla při stavbě průmyslové zóny Solnice-Kvasiny částečně špatně použita, se rozhodli zastupitelé Královéhradeckého kraje. Ponechat si peníze je možné, pokud kraj investuje odpovídající částku jinam. Kraj proto dá více peněz na opravy silnic na Rychnovsku.

Zprvu se krajské vedení obávalo, že o sedmnáct milionů zcela přijde – kraj se chystal peníze vrátit. Na chybné využití části dotace určené pro průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny přišli krajští úředníci při zpětné kontrole. Zjistili, že některé vybavení do rychnovské nemocnice bylo v roce 2006 pořízeno z dotace jako takzvaný dotačně neuznatelný náklad. Tím kraj porušil dotační pravidlo, že 75 procent investice platí stát a 25 procent kraj. Kdyby kraj nechtěl chybu nijak napravit, hrozila by mu ztráta celé miliardy, kterou od státu na průmyslovou zónu dostal.

Nakonec se kraj rozhodl peníze namísto vrácení investovat přímo na Rychnovsku. Deset milionů dá na rekonstrukci silnice mezi Kvasinami a Skuhrovem, zbylých sedm milionů pak kraj investuje do sociální oblasti. „Další investicí do silnic kraj splní podmínku poměru financování,“ upozornil mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Zdůraznil, že kraji takovou nápravu chyby schválila ministerstva financí a průmyslu.

Veřejné investice do zóny Kvasiny-Solnice, v níž má továrnu automobilka Škoda Auto, začaly v roce 2005 a letos končí. Největší část peněz šla na opravy silnic. Součástí byly například stavba požární stanice v Rychnově, čistírny odpadních vod v Solnici či opravy škol.