Hejtmani se budou na jihu Moravy střídat v křesle až za čtrnáct dnů. Kvůli volební stížnosti

Ustavující zastupitelstvo kraje, které pošle do čela jižní Moravy nové radní, bude 16. listopadu. České televizi to řekl dosavadní hejtman Michal Hašek. S termínem vyhlášení musel čekat, až krajský soud rozhodne o stížnosti na volby na jižní Moravě. Soud volební stížnost dnes odmítl.

Přestože koaliční smlouvu podepsali politici na jihu Moravy už před týdnem, sejít se na ustavujícím zastupitelstvu jim bránila stížnost na volby. Čekat donutil politiky Leoš Fučík z Králova Pole. Jeho dcera, vozíčkářka, se nedostala do volební místnosti. Nebyla bezbariérová. Leoš Fučík chce, aby se problematikou zabýval Ústavní soud. „Toto je celostátní problém. A pokud vím, zákon neumožňuje žádnou jinou variantu, než kterou jsem byl bohužel nucen zvolit já,“ říká Leoš Fučík.

Krajský soud v Brně volební stížnost odmítl. Podle mluvčí Simony Peškové krajský soud sice souhlasí s názorem, že by bylo vhodné, aby byly volební místnosti bezbariérové a připustil, že realita taková není, účastnit se voleb ale i handicapovaní mají. „Volič mohl požádat volební komisi, aby se za ním dostavila s volební schránkou,“ vysvětlila rozhodnutí soudu mluvčí Simona Pešková.

Po rozhodnutí soudu mohl odstupující hejtman Michal Hašek (ČSSD) stanovit datum prvního zasedání zastupitelstva. Vybral termín 16. listopadu. „Beru ohled i na fakt, že 15. listopadu zasedá zastupitelstvo města Brna a někteří noví krajští radní mají své povinnosti také ve městě,“ řekl Michal Hašek (ČSSD).

S termínem souhlasí i Haškův nástupce Bohumil Šimek. Podle politologa Stanislava Balíka neměl jinou možnost, než si na novou funkci počkat. „Občas se stává, že soud nařídí přepočítat výsledky v tom jednom okrsku, nebo dokonce opakovat volby v tom jednom okrsku, to znamená je tady opatrnost na místě,“ vysvětlil politolog Stanislav Balík.

Jihomoravský kraj bude jeden z posledních, který ustanoví nové radní. Práci úřadu to ale nijak neomezilo. O chod kraje se stará dosavadní vedení.

Při ustavujícím zastupitelstvu převezmou noví zastupitelé mandát a zvolí krajskou radu v čele s hejtmanem a jeho náměstky. Šimkovými náměstky by se měli stát Roman Hanák a Marek Šlapal (oba ČSSD), Taťána Malá (ANO), Jan Vitula (TOP 09) a Martin Maleček (STAN). Dalšími radními mají být Miroslav Kubásek, Jana Pejchalová a Petr Hýbler (všichni ANO) a Tomáš Soukal s Igorem Chlupem (oba ČSSD).

ANO bude mít na starost finance, majetek, investice, školství, sport, životní prostředí a regionální rozvoj venkova se zemědělstvím. ČSSD bude mít v gesci dopravu, sociální oblast s rodinnou politikou, zdravotnictví a kulturu s památkovou péčí. TOP 09 s Žít Brno bude zodpovídat za regionální rozvoj ve školství, vědu, výzkum, inovace, marketing a smart region a Starostové budou mít na starost územní plánování, kde je čeká dopracování zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Volby v Jihomoravském kraji vyhrálo ANO, které několikrát neúspěšně jednalo o koalici s KDU-ČSL. Proto začalo jednat i s ČSSD. Zároveň se spojilo se Starosty a TOP 09 s Žít Brno. V konečném rozhodování o posledním partnerovi dalo ANO přednost ČSSD před KDU-ČSL. Podmínkou bylo, aby lídr ČSSD Michal Hašek neměl uvolněnou funkci. On sám žádnou nepožadoval.

ANO získalo patnáct mandátů z celkových šedesáti pěti. KDU-ČSL i ČSSD mají po jedenácti, sedm KSČM, šest ODS, po čtyřech TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři získali Zelení a Piráti.