Se sněhem to ve Vesci nevyšlo. Areál proto oživí fotbalgolfové hřiště nebo trampolína

Liberec chce zatraktivnit sportovní areál ve Vesci (zdroj: ČT24)

Liberec chce zatraktivnit sportovní areál ve Vesci. Vznikl sice v roce 2009 kvůli mistrovství světa v klasickém lyžování, kvůli nízké nadmořské výšce se ale nepřetržitě potýká s nedostatkem sněhu. Asfaltové trati tak využívají spíš cyklisté a lidé na in-line bruslích. Město chce proto do areálu investovat a vybudovat například malou horolezeckou stěnu nebo trampolínu. Uvažuje i o kempu.

Běžkaři ve Vesci naposledy závodili v roce 2013. Daleko větší potenciál má areál v létě. Probíhají zde cyklistické a běžecké závody, střídají se akce pro děti a koná se zde i hudební festival. Lidé si oblíbili také jízdu na bruslích nebo na kolečkových lyžích.

V příštím roce chce proto Liberec do vylepšení areálu investovat čtyři a půl milionu korun, které by se měly v následujících letech vrátit. Discgolfové hřiště se například rozroste na dvojnásobek, počítá se i s přírodní posilovnou, veřejným ohništěm, malou horolezeckou stěnou nebo trampolínou.

Veřejnost areál využívá bezplatně

„Už je téměř jisté, že vybudujeme fotbalgolfové hřiště,“ uvedl primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO). Jediná větší stavební investice bude rozšíření příjezdové cesty od hlavního parkoviště. Uvažuje se ale také o kempu a v jednání je i vznik olympijského parku, jaký měli například v Pardubicích.

Město chce areál znovu oživit i v zimní sezoně. „Jednáme se svazem lyžařů, že bychom na zimu zasněžili společnými prostředky běžecké kolečko,“ uvedl primátor. Necelé tři kilometry technicky zasněžených tratí by přišly na zhruba šest set tisíc korun.

Sportovní areál Ještěd
Zdroj: ČT24

Změny možná čekají i na lyžařský areál pod Ještědem. Město jedná o pronájmu se společností Tatry Mountain Resorts. Chce, aby nový nájemce do uvadajícího areálu investoval - postavil novou sjezdovku a stávající rozšířil. „Investor by si lyžařský areál pronajal zhruba na pětadvacet let. Zásadnější je, že by tam chtěl investovat více než 300 milionů korun,“ upřesnil primátor.

Firma slovenského miliardáře Igora Rattaje, která provozuje i areál ve Špindlerově Mlýně, jednání nekomentuje. Městu už ale představila návrhy možných investic v hodnotě až 650 milionů. Liberec už proto své akciové společnosti, která se o areál stará, s předstihem vypověděl nájemní smlouvu.

Areál v zimě navštěvuje zhruba sedmdesát až osmdesát tisíc lidí. Když se sezona vydaří, je středisko schopné vydělat asi deset milionů korun. Ze zisku ale areál městu splácí závazky po dřívějším neúspěšném pronájmu sjezdovek firmě Snowhill. Od té město areál převzalo zpět s nesplacenými úvěry ve výši čtvrt miliardy. Členové liberecké koalice proto vidí ve smlouvě s TMR možná rizika.

Veřejnosti chce radnice detaily pronájmu představit v závěru listopadu. Získat bude muset i souhlas ministerstva školství. Část areálu totiž vznikla ze státních peněz před lyžařským šampionátem v roce 2009.