Na Sněžku až do prosince jen po svých. Výjimkou budou víkendy

Na Sněžku až do prosince jen po svých (zdroj: ČT24)

Lanovka na Sněžku od pondělí 31. října nejezdí. Kvůli nezbytné údržbě před zimou budou muset turisté až do 9. prosince stoupat nahoru po svých. Výjimkou budou jen víkendy. Dráhu čekají důkladné revize i opravy toho, co cestující stihli od loňska poničit. Obdobná je situace na libereckém Ještědu, kde lanovka nepojede dva týdny.

Nová lanovka vozí lidi na Sněžku sice teprve třetí rok, pravidelná údržba se ale nesmí podcenit. „Začínáme úklidem kolem všech stanic. Vše se kontroluje, co je potřeba, se rozebere,“ řekl ČT náčelník lanovky Jiří Martinec.

Odstávka sice potrvá až do 9. prosince, o víkendech a 17. a 18. listopadu ale bude lanovka v provozu. „Snažíme se vyhovět těm, kteří využívají hezké podzimní dny,“ vysvětlil Martinec.

Nová lanovka na Sněžku vyšla na 330 milionů. Čtyřmístné kabiny nahradily předchozí otevřené dvousedačky z roku 1949. Poprvé se lanovka rozjela v prosinci 2013 a do této chvíle už stihla přepravit přes osm set tisíc lidí. Zájem navíc rok od roku roste. V létě lidé čekají ve frontě i čtyři hodiny. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli pravidelné odstávce je v Krkonoších mimo provoz před zimní sezonou také kabinková lanovka na Černou horu, která se znovu rozjede o víkendu 5. až 6. listopadu. Nejede ani lanová dráha Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou nebo lanovka Portášky ve Velké Úpě a na zahájení zimní sezony čeká i lanovka na Žalý v Herlíkovicích.

Turisté, kteří chtějí využít k cestě na hřebeny Krkonoš lanovku, mají šanci ve Špindlerově Mlýně, kde je nyní v provozu lanová dráha Medvědín.