Ústí nad Labem chce prodat Mariánský most

Ústí nad Labem - Deset let starý most přes Labe chce prodat město Ústí nad Labem. Radnice za něj i s úroky zaplatila skoro 800 milionů korun. Teď chce Mariánský most nabídnout za zhruba osmkrát nižší cenu.

Chlouba města, symbol Ústí nad Labem - tak mluví radnice o Mariánském mostě. Teď se chce originální stavby co nejrychleji zbavit. Tomáš Jelínek ze Sdružení pro zdraví sport a prosperitu a člen zastupitelstva města Ústí nad Labem si myslí, že stavět most pouze za peníze, které patřily městu, byla chyba.

Náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha (ODS) však namítá, že kdyby toto rozhodnutí nepadlo, most by dnes vůbec neexistoval, protože stát o jeho stavbu neměl zájem. Zájemce o most je jediný: Ředitelství silnic a dálnic. Podle člena zastupitelstva města Ústí nad Labem Jindřicha Šilhavého (ČSSD) se tím narovnají vlastnické vztahy. Ústecký primátor Jan Kubata (ODS) sdělil, že obchod je předběžně dojednán, čeká se jen na písemnou nabídku.

Město most nabízí na základě znaleckého posudku za sto patnáct milionů korun, smlouvat ale rozhodně nebude. Jan Řeřicha informoval, že náklady na údržbu tohoto mostu jsou 10,5 milionu korun. Jan Kubata k tomu dodal, že město jednoznačně šetří finanční prostředky. Nezvyklý obchod musí ale ještě posvětit ministerstvo financí. O prodej mostu má ještě hlasovat i ústecké zastupitelstvo. Už teď je ale jisté, že debata bude krátká.