Česká pošta zavírá na Trutnovsku malé pobočky

Trutnov – Česká pošta dočasně zavřela několik poboček v malých obcích na Trutnovsku. Jako důvod uvádí nedostatek pracovníků, které by v oblasti mohla zaměstnat, starostové obcí se ale obávají, že se jedná o úhybný manévr před jejich úplným zrušením. Obyvatelé obcí se zavřenými poštami se nyní musí obracet na poštovní doručovatelky, případně se vypravit na nejbližší poštu v Úpici.

Dočasně uzavřené jsou pobočky České pošty v Jívce a Havlovicích, k 1. září utichl provoz i na přepážce v Batňovicích. „Lidé se samozřejmě bouří a ptají se, jestli mají psát petici. Já si myslím, že když už nám poštu zavřeli, že ji stejně neotevřou,“ říká starostka Batňovic Vladimíra Pátková a odvolává se na oznámení zaměstnanců České pošty, podle kterých zdejší pobočka k 1. lednu 2013 pravděpodobně zcela zanikne.

Obdobného osudu se obává i starosta Havlovic Pavel Dvořáček. „Nereagují na naše dotazy a ani na doporučené dopisy. Sice tam je naspáno dočasně, ale to dočasně trvá už tři měsíce a já nemám jedinou odezvu, co bude dál,“ řekl.

Pošta tvrdí, že na pobočky marně hledá vhodné pracovníky. „Většinou přijde člověk, který nemá požadované vzdělání, a pokud ho má, tak o tuto práci ztratí zájem, když zjistí, jaké jsou podmínky,“ informovala tisková mluvčí Marta Selicharová.

Obyvatelé dotčených obcí se nyní musí vypravit na nejbližší poštu v Úpici, nebo se spolehnout na doručovatelky v autech. Všem obcím pošta nabídla tzv. výdejní místo. Výdej dopisů třeba v samoobsluze ale podle starostů a místních lidí zavřenou pobočku nenahradí.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)