Elektrárna Tušimice hledá nové zdroje příjmů. Co třeba skleníky s rajčaty?

Tušimická elektrárna pronajme pozemky k zemědělství (zdroj: ČT24)

Obří skleníky s rajčaty by měly do dvou let vyrůst vedle elektrárny v Tušimicích u Kadaně. Elektrárna chce totiž zvýšit své příjmy investicemi na volných pozemcích. V areálu chce proto vedle velkokapacitních skleníků postavit také datové centrum nebo továrnu na výrobu sádrokartonu. Do tří let by tam práci mohlo najít několik desítek lidí. Část z nich pak právě u pěstitelů rajčat.

Elektrárna Tušimice spadající do Skupiny ČEZ má připravený plán na výstavbu skleníků na ploše cca pět hektarů. V českých obchodech by se tak už za dva roky mohla namísto rajčat převážně ze Španělska objevit rajčata ze skleníků z Tušimic u Kadaně.

Skleníky se ale nezačnou stavět dřív než za dva roky. Elektrárna totiž čeká na změnu územního plánu. „Pak mohou přijít na stavební úřad požádat o stavební povolení,“ říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

Stavební povolení ale bude pro investora, elektrárna totiž sama nic stavět nebude. Vydělávat chce na pronájmu pozemků a dodávkách tepla, vody i elektřiny. „Ten efekt pro nás by znamenal něco více než 10 milionů korun ročně,“ říká ředitel elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček.

Místní se bojí světelného smogu

Vedle zisku mohou ale přijít i problémy podobné jako měly skleníky u elektrárny v Polsku. Umělé osvětlení tam bylo v noci vidět v okruhu až 60 km. Vadilo i přes hranice v Libereckém kraji.

O problémech s polskými skleníky v Tušimicích vědí. „Pro tu stavbu máme podmínku, že nebude obtěžovat okolí, to znamená, že bude vybavena fólií, která nepropustí světlo,“ dodává Tuček. Podobně problém vyřešil i pěstitel rajčat na česko-polském pomezí. Skleníky dodatečně vybavil zatemňovací clonou.