Klokánek doskáče i do Prostějova

Prostějov – V někdejším prostějovském sídle České školní inspekce vznikne nové rodinné centrum Klokánek. Návrh na zřízené této instituce už schválila rada města, nyní se čeká na verdikt zastupitelstva. Fond ohrožených dětí, který celorepublikový projekt dětských zařízení provozuje, má v tuto chvíli v Olomouckém kraji Klokánka jen jediného, a to v Dlouhé Loučce u Olomouce.

Vilu, kde kanceláře České školské inspekce sídlily, chce město na Fond ohrožených dětí (FOD) převést bezplatně. „Doufám, že zastupitelstvo bude tak moudré, že doporučení rady schválí,“ zdůraznil náměstek primátora Statutárního města Prostějov Jiří Pospíšil.

„Vycházeli jsme z toho, že Fond ohrožených dětí potřebuje řešit spoustu případů, kdy děti je nutné umístit mimo rodinu,“ doplnil motivaci, proč se město k tomuto kroku rozhodlo. Zatím se totiž děti z Prostějovska vozily do jiných center, vedle Dlouhé Loučky také do Kroměříže nebo až do Jindřichova Hradce.

Klokánek: Jsme městu vděčni

„Jsme vděčni městu, že nám vybralo takovou krásnou budovu. Je to vilka v zahradě, myslím si, že po nějakých úpravách bude pro tady ten účel velice dobře využitelná,“ okomentovala záměry města vedoucí prostějovského Fondu Regina Šverdíková.

Po přestavbě, na níž momentálně shání Fond ohrožených dětí finanční prostředky, by měly ve vilce vzniknout čtyři až šest bytů. „V každém bytě se budou dvě tety pěstounky vždy po týdnu střídat u maximálně čtyř dětí,“ dodala Šverdíková.

V České republice v současné době funguje šestnáct center Klokánek. Cílem těchto zařízení je výchova i těch nejmenších dětí mimo ústavní péči. „Děti různého věku zůstávají spolu na bytě. Pokud by šlo o ústavní péči, tak mladší dítě by muselo do kojeneckého ústavu nebo do dětského domova a vlastně sourozenci by byli rozděleni,“ přiblížila pozitiva vedoucí Klokánku v Dlouhé Loučce Šárka Kupčáková.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)