Boj o D8 pokračuje. Ekologové znovu podali žalobu

Ústí nad Labem - Ekologové opět podali žalobu na rozhodnutí krajského úřadu o stavebním povolení na dostavbu dálnice D8, a práce na této komunikaci tak mohou znovu přestat. Společnost ochránců životního prostředí totiž napadla rozhodnutí úřadu už jednou, soud jí dal za pravdu, a stavba dálnice se tak musela na měsíc zastavit. Stavební povolení znovu platí od 31. srpna.

Zakonzervování pětikilometrového staveniště stálo miliony, podle některých odhadů až miliardu korun. Předcházel tomu poměrně komplikovaný právní spor. Stavební povolení vydal lovosický stavební úřad před Vánoci a následovalo odvolání Společnosti ochránců životního prostředí. Letos v dubnu ho krajský úřad sice zamítl, pak ale soud na základě žaloby ekologů stavební povolení prohlásil za neplatné. Věc se tak vrátila do stavu před zamítavým stanoviskem kraje. Ten ale vzápětí, nehledě na verdikt soudu, své negativní rozhodnutí zopakoval, byť s trochu jinou argumentací. Jeho rozhodnutí 3. září ekologické sdružení znovu napadlo.

Nejkritičtější úsek o délce 4,7 kilometru se zatím stavěl jen 2,5 měsíce, od začátku května do poloviny července. Soud zrušil povolení kvůli nedostatečnému řízení EIA z roku 1995, které podle ekologů dostatečně neposoudilo jiné varianty trasy, které mimo jiné zahrnovaly ekology prosazovanou variantu s dlouhým tunelem pod celým Českým středohořím.

Na stavební povolení se čekalo nezvykle dlouho - práce na úseku dlouhém 12,7 kilometru přes CHKO České středohoří začaly v roce 2007, ale omezily se jen na osmikilometrový úsek, který všechna povolení má. Zbylých 4,7 kilometru, o jejichž povolení se vedou spory, je ale pro její dostavbu klíčových - jak kvůli stavební náročnosti, tak i kvůli termínovému skluzu.

„Teplická“ dálnice D8 má spojit Prahu s půlmilionovým Podkrušnohořím a se severní polovinou Německa.