Místo domu mají staré auto. Rodina z Argentiny cestuje po světě už sedmnáct let

Už skoro sedmnáct let cestuje Zappova rodina po celém světě. Za tuto dobu navštívili Argentinci se svým autem přes sedmdesát zemí na pěti kontinentech. Při své cestě po Evropě se zastavili i na jižní Moravě. V Kuřimi navštívili rodinu, se kterou se seznámili na Facebooku.

Americké auto z třicátých let a v něm šestičlenná posádka - rodina Zappova z Argentiny. Cestovatelský sen si plní už skoro sedmnáct let. Začali ve dvou, v průběhu cesty se ale jejich rodina rozrostla o čtyři děti. „První dítě se narodilo v Severní Karolíně, druhé v Argentině, další v Kanadě a poslední v Austrálii,“ směje se Candelaria Zappová.

Všechny děti učí Candelaria na cestách. Systém argentinského školství jí to dovoluje. A pokud je zrovna někdo nepozve domů, tráví většinu času ve svém autě. Tam mají uložené všechny své věci, kufr vzadu pak slouží jako spižírna. „Naše auto je náš domov. A je to opravdu starý dům,“ říká Herman Zapp.

Auto ze 30. let je pro Zappovy druhým domovem
Zdroj: ČT24

Na své cestě kolem světa se teď rodina zastavila v Kuřimi nedaleko Brna. Pozvala je rodina Syrových. „Za to může moje paní, protože ona je z Argentiny a nějakým způsobem je sledovala na Facebooku. Minulý týden jim napsala a jsou tady,“ říká Tomáš Syrový.

Peníze na cestování si ze začátku Zappovi vydělávali prodejem obrazů, které Candelaria malovala. Později napsali knihu a ta se stala bestsellerem.

Argentinští cestovatelé budou v Kuřimi ještě dva dny, poté mají namířeno do Rakouska a do dalších evropských zemí. Do roka by se ale chtěli vrátit zpátky do Argentiny.

S argentinskými cestovateli natáčela v Kuřimi Barbora Blažková (zdroj: ČT24)