Na Vysočině je podepsána koaliční smlouva, ČSSD má hejtmana i většinu v radě

Zástupci vítězné ČSSD, hnutí ANO, ODS a Starostů pro Vysočinu podepsali v úterý ráno koaliční smlouvu. Hejtmanem bude třetí funkční období po sobě nestraník Jiří Běhounek, který kandidoval za ČSSD. Sociální demokraté budou mít v radě většinu pěti mandátů, ANO dva a zbylé dvě strany obsadí každá jedno křeslo.

„Tři uvolněné předsedy výborů jsme obětovali za pět mandátů v radě. Nebude žádný uvolněný předseda výboru ani komise. Diskuse o zásadních programových nebo personálních bodech bude vedena tak, že ČSSD nebude moci partnery přehlasovat,“ komentoval povolební vyjednávání Běhounek.

V rozhovoru pro ČT hejtman upřesnil, že koaliční smlouva zakazuje sociálním demokratům své partnery přehlasovat například v otázkách personálního obsazení příspěvkových organizací či rozpočtu. 

Jiří Běhounek: Věřím, že i v koalici dokážeme vládnout (zdroj: ČT24)

Prvním náměstkem hejtmana se stane Pavel Franěk z hnutí ANO, který bude mít na starost dohled nad krajským majetkem a financemi. Dalšími třemi náměstky budou Vladimír Novotný z ČSSD (zdravotnictví), Jana Fischerová z ODS (kultura, památková péče, cestovní ruch a mezinárodní vztahy) a Pavel Pacal z koalice Starostové pro Vysočinu (regionální rozvoj).

Devítičlennou radu kraje doplní sociální demokraté Jana Fialová (školství, mládež a sport), Martin Hyský (lesní a vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí) a Jan Hyliš (doprava a silniční hospodářství).

Hnutí ANO původně počítalo s tím, že funkci prvního náměstka bude vykonávat lídr krajské kandidátky Josef Pavlík. Nakonec však nominovalo Pavla Fraňka. „Myslíme si, že to je pro nás i pro koaliční partnery osoba lépe uchopitelná vzhledem k těm věcem, které se objevily v tisku,“ komentoval to krajský předseda hnutí ANO poslanec Josef Kott. Několik dnů po volbách totiž vyšlo najevo, že Pavlík zatajil své členství v KSČ. Objevila se také informace o jeho možném členství v Lidových milicích.

Dvě volební období vládl Běhounek s podporou komunistů

Běhounek je hejtmanem Vysočiny od roku 2008 a jako nestraník dlouhodobě kandiduje za ČSSD. Od roku 2013 je taktéž poslancem a před dvěma lety uvedl, že si proti doporučení strany ponechá obě funkce – hejtmana i poslance.

Jím vedená ČSSD sestavila po vítězných krajských volbách v roce 2008 jednobarevnou krajskou radu podporovanou komunisty. Zástupci KSČM poté zasedli v řadě nově vytvořených placených funkcí. Obdobná situace nastala po volbách v roce 2012, kdy na Vysočině vznikla menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM; komunisté opět dostali placené funkce předsedů výborů a komisí.

Jenže v letošních krajských volbách bývalá vládnoucí koalice ztratila hned 11 mandátů. ČSSD se sice na Vysočině podařilo zopakovat své vítězství v krajských volbách, strana ale obhájila jen 11 mandátů z původních 17. Nejvíce preferenčních hlasů získal právě Jiří Běhounek. 

Hnutí ANO 2011 získalo devět mandátů. Se 17 procenty hlasů tak v kraji skončilo na druhém místě. Třetí nejsilnější stranou Vysočiny je KDU-ČSL se 13 procenty hlasů a sedmi mandáty. Komunisté přišli o pět mandátů a s 11 procenty se propadli na čtvrtou pozici.