Národní garda chce hlídkovat u základní školy kvůli romskému gangu

Praha - Národní garda, polovojenská organizace zřízená nacionalistickou Národní stranou, chce od začátku příštího týdne hlídkovat u Základní školy J. A. Komenského v Karlových Varech - Drahovicích. Důvodem je údajné opakované napadání žáků školy skupinou romských dětí. S místní romskou komunitou z nedaleké ubytovny chtějí i jednat, podobně jako před časem. "Pokud to nepochopili, zřejmě bude třeba mluvit důrazněji a kratšími větami," uvedl Pavel Sedláček z tiskového odboru Národní strany.

Mluvit s Romy chtějí gardisté o víkendu. „O víkendu chceme případy napadání děti dořešit. Pokud ne, jsme schopni od pondělí do konce školního roku zajistit u školy hlídky,“ uvedl Sedláček. Gardisté pro děti také organizují bezplatný kurz sebeobrany.

„Naše činnost rozhodně není zaměřená proti Romům. Činnost bude zaměřena proti těm, co ohrožují naše děti,“ ujistil náčelník krušnohorské divize Národní gardy Martin Novotný.

V okolí školy se událo několik případů, kdy dětský gang okrádal školáky. V místě měla hlídat policie, ale podle gardistů se tak neděje.  Mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová s ním ale nesouhlasí. „Společně se strážníky okolí monitorujeme, ale od případu, který se stal asi před měsícem, nám nebylo nahlášeno další protiprávní jednání,“ uvedla.