Sérum pro uštknutého muže dorazilo, jeho stav je nadále kritický

Krnov - Pětačtyřicetiletý chovatel exotických plazů z Dětřichova nad Bystřicí je v kritickém stavu poté, co ho uštkl jeden z jeho svěřenců – kobra monoklová. Sérum proti smrtícímu jedu nebylo v Česku k dispozici, a proto ho musela dovézt speciálně vypravená sanitka až z německého Mnichova. Protilátka byla pacientovi podána více než deset hodin po uštknutí.

„V případě uštknutí kobrou monoklovou by mělo být sérum podáno do 24 hodin. Do Krnova šest dávek dorazilo po 22:00. Ihned jsme začali s aplikací. Další informace budeme mít v neděli ráno,“ uvedla mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková. V současné době je pacient na oddělení ARO napojen na plicní ventilaci a uveden do umělého spánku.

V péči lékařů se nešťastný chovatel ocitl hodinu před polednem, ale lékaři mu nemohli od jedu pomoci. Kobře, která chovatele pokousala při krmení, se nepodařilo utéct. Nedostala se z místnosti, kde je její terárium, další přivolaný chovatel ji uložil zpět. Uštknutého muže zatím jeho příbuzný odvezl do krnovské nemocnice.

Pokousání chovatelů jedovatými zvířaty není v severomoravském regionu zcela nevídané. Například loni na jaře uštkl chovatele z Úvalna na Krnovsku jeden z nejnebezpečnějších hadů – mamba černá. Muž přežil, had se přestěhoval do muzea teraristiky na pražském předměstí.