Zatoulaných či odložených zvířat přibývá, útulkům docházejí kapacity

Obcím chybí finance, aby se postaraly o ztracená či odložená zvířata (zdroj: ČT24)

Pražské útulky jsou přeplněné. Každý den navíc dostávají pět až deset nových žádostí o umístění psa. Zatoulaných nebo úmyslně odložených psů stále přibývá i v malých obcích, pro které je ovšem povinnost postarat se o ně příliš drahá. Jen za základní ošetření, odčervení a očipování zvířete v útulku obce platí kolem pěti tisíc.

V obci Jindřichovice u Sokolova se během posledního měsíce našli vždy ve stejném úseku už tři zatoulaní psi. Byli podvyživení a bez známky na obojku nebo čipu. Obec za ně musela převzít zodpovědnost.

„První pejsek stál obec necelých šest tisíc, u druhého psa nálezkyně statečně našla novou paničku, takže ten obec nestál nic, a třetí nalezenec stál pět tisíc,“ uvedla starostka obce Jindřichovice u Sokolova Martina Majdáková.

I Praha má plno, výjimkou je Trója

Zatoulaní a opuštění psi však nejsou problémem jen na malých městech, ale třeba i v Praze. Prostor pro ně však není. „Jsme v situaci, kdy si nemůžeme dovolit další nárůst ani psí ani kočičí populace. Situace je opravdu vážná, je důležité dále nemnožit svá zvířata ani domácí mazlíčky,“ říká Pavlína Šmucerová z projektu Nekupuj. Adoptuj!

Většina zvířecích útulků bojuje s přeplněností, v městském útulku v Praze–Tróji však psi zůstávají v průměru jen čtrnáct dní. Podobně je na tom i útulek v Dolních Měcholupech. Provoz Prahu obou z nich stojí ročně 15 milionů korun, k původním majitelům však vrátí až osmdesát procent psů.

„V okamžiku, kdy je tým super ošetřovatelů, tým lidí, je nabídka, velmi dobré webové stránky, tak se nemůže stát, že by útulky byly tak naplněné. Pokud útulek funguje dobře, nemůže být přeplněný,“ uvedl vedoucí útulku městské policie Václav Steinbauer.