Za zchátralé nádraží mohou České dráhy, tvrdí Grandi Stazioni

Za špatný stav historické Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží mohou podle společnosti Grandi Stazioni České dráhy, které budovu dlouhodobě vlastnily. Nynější majitel nádraží, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), neprodloužil italské firmě nájemní smlouvu. Společnost Grandi Stazioni se v pátek na tiskové konferenci ohradila proti tvrzení, že prodloužení smlouvy nedoporučil státní správě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Špatný stav Fantovy budovy je jednoznačně zaviněn jejím vlastníkem, který nechal budovu chátrat desítky let v rozporu s povinnostmi, které mu ukládá zákon o památkové péči,“ uvedla italská společnost. Doposud se k převzetí nádraží, které správa železnic uskutečnila minulou neděli, firma nevyjadřovala.

Podle SŽDC prodloužení nájmu hlavního nádraží se společností nebylo možné ze dvou důvodů. Prvním z nich je skutečnost, že firma nesplnila smluvní podmínky a nezvládla od roku 2003 Fantovu budovu opravit.

Druhým je pak rozpor se zákonem o veřejných zakázkách. „Tuto skutečnost potvrzuje i vyžádané stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které označuje uzavření dodatku jako podstatné změny smlouvy, tedy jako nepřípustné,“ uvedla SŽDC před ukončením spolupráce.

Italům vadí, že na termín klíčové schůzky se jich nikdo neptal. Začala v 7 ráno

Grandi Stazioni nyní ale poukazuje na vyjádření ÚOHS a tvrdí, že antimonopolní úřad neposkytl žádné stanovisko, které by úkony Správy železniční dopravní cesty schvalovalo. Pracovníci antimonopolního úřadu odpovídali v obecné rovině a nikde v žádosti nebylo uvedeno, že by mělo jít o hlavní nádraží či zadavatele Správa železniční dopravní cesty, uvedl ÚOHS.

Společnost Grandi Stazioni se v tiskové zprávě také pozastavila nad postupem SŽDC a ministerstva dopravy při přebírání budovy v neděli 16. října a následné schůzce s ministrem dopravy Danem Ťokem. Ani jednoho se zástupci Grandi Stazioni nezúčastnili.

Podle nynějšího vyjádření proto, že v neděli odpoledne ještě smlouva se SŽDC nevypršela. Zároveň společnost ve zprávě označila za nestandardní jednostranné stanovení času schůzky na následující časné ráno v sedm hodin.