Konec MHD, jak ji Praha zná: Lidé se loučí s „jedenáctkou“

Praha – Rozloučení s tramvajovou linkou 11 připravili obyvatelé pražských Strašnic a Malešic. Tramvaje s tímto číslem končily 104 let ve Strašnicích, nadále však budou v rámci optimalizace MHD zkráceny k Olšanským hřbitovům. Poslední spořilovská „jedenáctka“ zhruba v 0:30 se proto stane místem slavnostního rozloučení.

Již od začátku systémového číslování tramvajových linek jezdily vozy s číslem 11 do Strašnic a poskytovaly přímé spojení na Vinohrady. Druhá konečná se průběžně stěhovala z Dejvic přes Hostivař na Spořilov. Posledním spojem v dosavadní trase odjíždějícím v 0:32 z Flory na Černokosteleckou se svezou lidé, kteří mají „jedenáctku“ spojenou se svou čtvrtí.

Zkrácení linky 11 na Olšanské hřbitovy, které jde ruku v ruce s jejím zařazením mezi páteřní tramvaje, je pro Strašnické zlým symbolem nadcházející velké změny pražské MHD. Ta se týká takřka celého města, přetrasována nebo dokonce zrušena je většina autobusových i tramvajových linek. Za „jedenáctku“ dostane oblast náhradu v podobě linky 5, která je odveze z Černokostelecké na Olšanské hřbitovy k „jedenáctce“, dále na Žižkov, do Holešovic, ve špičce i do Dejvic. Staletá tradice ale zaniká.

Podobné je to i na dalších místech. Například linka 3, která s výjimkou období nejtužší normalizace (druhá polovina 70. let, 80. léta) jezdila vždy přes Holešovice, je odkloněna do své normalizační trasy přes Karlín, ten kvůli „trojce“ ztrácí linku 24. S nimi se však postižené čtvrti loučit nemohou, protože byly kvůli výluce u Libeňského mostu přesměrovány s předstihem.

Vydáno pod